Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Niet volgens het boekje

Bernice Goffin | vrijdag 29 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 761x

Twee dagen geleden is, geheel volgens het boekje, kuiken 3 uit het ei gekomen. Maar dat is dan ook het enige wat er volgens het boekje verloopt hier! Andere gedragingen van dit kerkuilengezin, en dan met name de prooiaanvoer van man kerkuil, blijven in mysterie gehuld.
Aantal prooien per dag: pieken en dalen

Een Alpen-grafiek

Als je naar de bovenstaande grafiek van de prooiaanvoer kijkt, is het net alsof je naar een plaatje van de Alpen kijkt: pieken en dalen! Op veel dagen is de prooiaanvoer prima, maar op andere dagen is de prooiaanvoer aan de lage kant. Op sommige nachten is man kerkuil zelfs helemaal niet komen opdagen. In de nacht van 26 op 27 mei heeft vrouw zelfs maar het heft in eigen handen genomen en heeft ze zelf enkele muizen gescoord. Bij kerkuilen is het erg ongebruikelijk dat het vrouwtje jaagt als de kuikens nog zo jong zijn, maar in dit geval is het maar goed dat ze het heeft gedaan: anders had het gezin die nacht helemaal niks te eten gehad.

 

Het mysterie duurt voort

En dan is man in de nacht van 27 op 28 mei weer opeens terug met 6 muizen in 1 uur. Hij kán dus goed jagen als hij wil, maar waarom doet hij dat dan niet altijd? Gooit de opdringerige vreemdeling roet in het eten? Heeft man vastgezeten in een tijdelijk afgesloten schuur? Verzorgt hij ook een tweede broedsel (dat zou extreem zeldzaam zijn, maar is wel eerder aangetoond bij kerkuilen)? Er zijn veel mogelijke opties, maar het blijft gissen wat nou echt de oorzaak is voor dit vreemde gedrag van man.

 

Wat voert vrouw uit?

Nu de kuikens uit het ei zijn kunnen we ook nieuw gedrag onderzoeken: het voeren van de kuikens. In de onderstaande grafiek zijn de eerste dagen van kuikens voeren weergegeven. Te zien is dat het voeren even op gang moest komen op de geboortedag van het eerste kuiken (22 mei). Dat is niet vreemd: het kuiken teert de eerste uren uit het ei nog voornamelijk op de dooier en het voeren is natuurlijk even wennen voor vrouw. Ze had het snel genoeg door en voert nu veel, zo lang er prooi beschikbaar is. Maar dan moet die prooi er wél zijn. Hopelijk heeft man dat ook snel door en kan hij zorgen voor een stabielere prooiaanvoer dan de afgelopen paar weken. Met 3 kleine snaveltjes te voeren gaat dit hard nodig zijn.

Tijd gevoerd per dag. Een voorzichtig stijgende lijn?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs