Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Wesley Overman

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Niet storen graag

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 4 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 335x

De eitjes zijn wel in de maak, daar durf ik mijn eierwekker wel om te verloten. Maar wanneer het eerste ei gelegd gaat worden, weet alleen vrouw kerkuil en de kasteigenaar. En dat weet ik uit zeer betrouwbare bron…
Foto André Eijkenaar

Gokje wagen?

Als u een gokje wil wagen vul dan de eipol in voor de eeuwige roem in 2022.

Prooioverdracht

Vanaf 26 maart zien we met regelmaat de prooioverdrachten van man kerkuil naar vrouw kerkuil vaak gevolgd door een paring. Ik zie dat het menu varieert van kikker tot een WOM (dit is een woelmuis met korte staart) ik gok dat dit veldmuizen zijn geweest. Maar wat me opvalt is dat er veel spitsmuizen door man kerkuil aangeboden wordt als bruidsschat.

Huisspitsmuis

We zien nu voor het derde jaar dat de spitsmuizen vooral aan het begin van het broedseizoen binnen gebracht worden. Ik denk dat dit komt omdat de huisspitsmuis  een algemene soort is die in heel Nederland voorkomt. Toch laat hij zich niet zo snel zien, hij leidt een wat verborgen bestaan. In de nachtelijke uren gaan huisspitsmuizen nu op zoek naar een partner. Na een korte winterrust is het paarseizoen in februari namelijk weer aangebroken. De tijd dat huisspitsmuizen niét paren, duurt korter dan dat ze wel paren. Vrouwtjes kunnen dan ook wel vijf nesten per jaar krijgen. Dat is maar goed ook, want ze worden graag gegeten door onze kerkuilen.

Wist u dat spitsmuizen geen knaagdieren zijn? Dit suggereert zijn naam wel, echter de spitsmuizen behoren tot de zoogdieren. Waarom? Omdat zij insecteneters zijn. Voor meer info klik hier. 

 Update KERKUILEN NIEUWSFLITS

Via de uilenwerkgroep Voorne-Putten kregen we een foto van de juveniele kerkuil in Spijkenisse en de melding dat er waarschijnlijk maar drie van de vijf eieren uit zijn gekomen. Deze mooie foto willen we u niet onthouden!

Kast Spijkenisse

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs