Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Natuurlijke selectie

Christ Grootzwagers | woensdag 19 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 520x

Raar om nu over natuurlijke selectie te beginnen, juist nu de kuikens uit het ei kruipen. Toch hoort ook dit erbij, vanaf de paring tot het uitvliegen. Wij mensen kijken met andere ogen, als de ouders die een nest verzorgen. Hoe meer eitjes hoe meer kans op sterke nakomelingen, ook bij de torenvalk.
Jack Hooijmaijers

Domper.

Een domper op het feestgedruis? Nee dat is zeker niet de bedoeling, zie het meer als levensles. Want als kijker beoordelen we de getoonde beelden, vaak met menselijke emotie. Vogels daarentegen bezien hun omgeving en nest met jongen heel anders. Zij hebben als taak, het zorgen voor sterke nakomelingen, voor een nieuwe generatie. Elke voedering wordt door de ouder gelet op de reactie van de kuikens. Wij zien vaak alleen het kleintje, de uk en vinden die al gauw zielig. Maar de ouders zullen hun energie steken in de sterksten. Het is niet de ouder die kiest wie te voeren, maar het kuiken dat vraagt.

Logisch.

Is er voldoende voedsel voorhanden, dan levert dat géén problemen op. De sterksten zullen snel verzadigd zijn en het volgende hapje gaat dan naar de zwaksten. Is er minder te vinden, in ons geval aan muizen, dan zal de sterkste het actiefst bedelen. Haantje de voorste krijgt zo het meeste binnen en de zwakkere die wordt alleen maar zwakker. Met als gevolg, dat deze steeds meer verdrongen wordt en achter gaat lopen. De sprinters lopen uit en de achtervolgers raken steeds meer achterop. Dat is de wet van de natuur.

Voorsprong.

Het is geen vaststaand feit, maar de eerste die uit het ei kruipt is vaak wel een winnaar. Eigenlijk zouden we de kuikens een rugnummer moeten geven, dan is het goed bij te houden. Op zich logisch, want deze krijgt als eerste extra te eten, vaak ligt er al een portie klaar. Natuurlijk spelen er nog veel meer dingen een rol, maar die voorsprong wordt zomaar niet ingehaald door de laatste eiverlater. Enkele uren verschil in leeftijd zijn in een vogelleven van groot belang. De ontwikkeling gaat echt ontzettend snel.

Conditie.

Het aantal gelegde eitjes hangt af van de conditie waarin de ouders verkeren. Is er genoeg en goed voedsel, dan is dit een prima voorwaarde voor veel eitjes. Echter is er minder voorhanden dan is ook de conditie van het vrouwtje minder en legt ze minder eitjes. Muizen rijke jaren betekent dat er grotere nesten zijn, je ziet dat bij de torenvalk, maar ook bij bijvoorbeeld de kerkuil. Voor de koolmees die als voedsel op insecten aangewezen is, is dit koude en natte voorjaar slecht. Daar zie je dan ook kleine nestjes van maar 5 tot 7 eitjes.

Achterhoofd.

Maar laat ons samen gaan genieten van dit betrekkelijk grote nest. Hopelijk komen alle vijf de eitjes uit, ja misschien is het zelfs al zover als u dit leest. Houdt echter het geschrevene altijd in het achterhoofd, het hoort er nu eenmaal bij. De ouders zullen al hun energie steken in hun kuikens, zodat die uitgroeien tot prachtige torenvalken, zie het filmpje. Beleef het mee, neem waar en leer de torenvalk beter kennen.

 

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs