Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
dode steenuil op paal Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Nacontroles

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 23 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1024x

Nu veel jongen op punt van uitvliegen staan, is het belangrijk een beeld te krijgen van het uitvliegsucces. Daarvoor is het noodzakelijk een nacontrole te brengen. Het belang daarvan werd afgelopen zaterdag nog weer eens onderstreept toen we dode jongen vonden in en nabij enkele nesten.
lijkjes uit de kast

Goed kijken en kritisch blijven

Een nestkast in Heelweg was geheel leeg. Jongen succesvol uitgevlogen was onze eerste reactie. De jongen hadden er ook de leeftijd voor. Vijf mooie jongen, ze waren bij de laatste controle goed op gewicht, toegevoegd aan de populatie. Totdat het ons opviel dat er helemaal geen schijt op en onder de tak waarop de kast geplaatst was, te zien was. Vreemd, want normaliter zijn de jongen een of twee weken voorafgaand aan het uitvliegen veel buiten op de tak te vinden waar ze hun ouders die prooi komen brengen, opwachten. De tak raakt dan gaandeweg onder gescheten en de witte schijtplekken zijn steeds verder in de boom aan te treffen. Hier niets van dat alles. Toen we de kast opnieuw inspecteerden waren er ook geen recente sporen van bewoning te zien, zo viel op. Kortom: we weten niet zeker of de jongen wel echt uitgevlogen zijn. In ieder geval te kort door de bocht om het nest als succesvol of als mislukt aan te merken. Broedsucces onbekend dus.

Doodsoorzaak onbekend

In de Heurne in Aalten verwachtten we drie jongen van een dag of vijfendertig aan te treffen. In de kast echter twee dode jongen. Aan de vleugelmaat te zien, waren ze 10 dagen na het ringen - op een leeftijd van 24 dagen - gestorven. Nummer drie, zo was onze eerste conclusie, zou wel uitgevlogen zijn. Ondanks de twee dode dus toch een succesvol nest. Maar wel vreemd dat twee bij het laatste bezoek gezonde jongen dood waren. Bij een rondje rondom de nestboom troffen we nummer drie aan op een paaltje: ook dood. Ongeveer op dezelfde leeftijd als het tweetal dat in de kast lag. Toch een mislukt nest dus. Naar de oorzaak laat het zich niet gemakkelijk raden. Navraag bij de bewoners leverde geen informatie op. Geen idee wie het derde jong op het paaltje had gelegd. Predatie lijkt niet voor de hand te liggen. Maar wat dan wel? Misschien beide ouders omgekomen (we hebben het eerder meegemaakt) en de jongen vervolgens van de honger omgekomen? En zou nummer drie de kast hebben verlaten in een vertwijfelde poging zelf zijn kostje bij elkaar te scharrelen? Zeg het maar.

Lijken in de kast

In Barlo troffen we behalve drie kerngezonde jongen, 2 lijkjes. Of beter gezegd: één lijkje en een ring met een heel klein stukje poot er nog in. Bij de vorige controle bleken deze twee jongen een voor de leeftijd erg laag gewicht te hebben (conditie-index: 0,65 en 0,72). Ze hadden het dus niet gehaald te. In plaats van 5, dus slechts 3 jongen. Nog mooi, maar wel goed dat we nog een keer langs zijn geweest. De andere drie bleken overigens ook niet echt zwaar te zijn. Mogelijk gaan ze het ook niet redden. We komen dus nog een keer terug.

Veel informatie

Drie nacontroles: een nest met broedsucces onbekend, een mislukt, en een met 3 in plaats van 5 jongen. Zouden we geen nacontrole hebben gebracht, zouden we uit zijn gegaan van 3 geslaagde nesten met in totaal 13 jongen. Nu voorlopig slechts 1 met zekerheid geslaag nest en met zekerheid slehts 3 jongen. Uiteraard zijn dit uitzonderingen. Bij de meeste nesten vliegt de geringde jongen allemaal uit, maar de uitzondering bevestigt de regel. En juist die uitzonderingen leven veel informatie op!

Beelden van enkele nacoontroles in het videoverslag van deze week.

 

Videoverslag 17 juni


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs