Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ben Mombarg
Beleef de Lente
Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 2 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 500x
Er waren al meerdere tips binnen en in de chat was men er ook al van overtuigd dat K6 geboren was. Alleen als je het niet met zekerheid kan waarnemen is er bij het kerkuilenteam een terughoudendheid in het bekend maken van dit wereldnieuws. De geboorte van K6 maken we met terugwerkende kracht bij deze bekend. Onze speurneus Esther heeft gisteravond alles op alles gezet om de beelden terug te kijken. Helaas kunnen we het niet exact aangeven maar wel dat onze Calimero op 28 mei 2021 tussen 1:50 en 4:27 uit het ei gekropen is. Zie ook haar prachtige clip mystery guest
Ons kerkuilenpaar heeft een uitgebreide zorgplicht, het zal je maar gebeuren dat je een gezin van zes hongerige snaveltjes moet voorzien van muizen, de zes snaveltjes roepen immers iedere dag om eten. Gelukkig groeien ze op in een muizenrijke omgeving, dat verlicht hun taak, maar ook dankzij de inzet van onze kasthouder voor alles wat leeft rondom dit erf.
De voedselaanvoer gaat op dit moment prima want er is voldoende. Het blijft natuurlijk een groot gezin. We gaan het zien wat de toekomst brengt. Bernice neemt ons volgende week vast weer mee in een kennisblog over de prooiaanvoer.
In de vierde week ontwikkelt zich de gezichtssluier van de kerkuilen volledig. Die wordt dan begrensd door bruine veertjes in plaats van de donsveertjes.
De veren van de handpennen komen intussen uit de schacht (bloedspoel) en zijn op de leeftijd van 28 dagen zichtbaar als kleine pluimpjes (penseeltjes). De staartveren beginnen zich ook te ontplooien en de klauwen worden langer en scherper. Geleidelijk gaat de blauwe kleur van de ogen over in bruin.
Bij gevaar zal het jong zich op de rug rollen en de klauwen omhoogsteken. Zo kan het zich uitstekend verdedigen.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..