Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Muizenruiter (foto Christ Grootzwagers) Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Muizenruiter

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 9 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1627x

Termen als kerkhof, mortuarium en slagveld zijn al gevallen. De kast in Dongen lijkt wel bezaaid met muizenlijkjes. In een eerder blog heb ik al eens aandacht besteed aan het grote aantal muizen dat bij het nest aangevoerd wordt. Toen waren er 59 geteld; inmiddels staat de teller op 84
Tekening muizenruiter uit de Maatregelencatalogus

Ware muizen zijn met 60 exemplaren absoluut favoriet, op ruime afstand gevolgd door woelmuizen (11 stuks). 12 muizen konden niet nader op naam gebracht worden. De spitsmuis sluit de rij, met slechts 1 exemplaar. Vooral sinds er jongen zijn is het bar en boos met de muizenaanvoer. In de periode 2 tot en met 5 mei telde Geert er maar liefst 17. Gemiddeld 4 per dag. Topdag was 4 mei toen er 7 binnengebracht werden. 

Record

Nu is zo'n grote aanvoer beslist niet ongewoon bij steenuilen. In 2007 werden er in de Beleef de Lentekast alleen al in de jongenperiode 170 aangevoerd en het record lijkjes in de kast werd gevestigd in 2014 toen de muizenstand wel geëxplodeerd leek. Helaas hadden we toen geen steenuilen voor de camera, maar de uilen op de cameralocatie in Winterswijk wisten toen 5 jongen groot te brengen. Dat is vast niet alleen met meikevers en regenworden gegaan. Tijdens de wekelijkse rondgang langs onze nestkasten in Winterswijk troffen we toen bij elkaar 610 (resten van) muizen. Ook afgelopen weekend lagen er in meerdere kasten veel muizen op consumptie te wachten (zie vlog van afgelopen zondag). We zijn reuzebenieuwd waar we dit seizoen op uitkomen.

Muizenruiter

In Dongen zijn het zoals gezegd vooral ware muizen, waarschijnlijk bosmuizen. Op het terrein van Peter en Elly is het zo te zien goed toeven voor ze. Helemaal vanzelf gaat het echter niet. De muizenproducttie wordt een handje geholpen door een drietal muizenruiters op 100 meter afstand van de nestkast. Een muizenruiter is een soort luilekkerland voor muizen. In Dongen bestaan ze uit een viertal straatstenen waar een houten pallet op is gelegd. De ruiter is opgevuld met snoeihout en maaisel  in verschillende laagjes bovenop elkaar. Om het helemaal aantrekkelijk te maken wordt er soms wat graan in gestrooid. Voor muizen is het er goed toeven, zowel om zich te verbergen als om er eten te zoeken. Onze steenuilen hebben uiteraad in de smiezen dat het op dat soort plekken makkelijk scoren is.

Zelf bouwen?

Zo'n muizenruiter is gemakkelijk zelf te bouwen. Hoe dat te doen staat in de Maatregelecatalogus die STONE in 2009 samen met Vogelbescherming, Landschapsbeheer Nederland en Sovon uitbracht. De catalogus is te downloaden op de site van STONE. Behalve informatie over hoe een muizenruiter te bouwen, vind je er tientallen andere tips hoe je het de steenuilen op het erf naar hun zin kunt maken.

Met dank aan Geert de clipmaker voor de muizentellerij en Christ Grootzwagers voor de foto en informatie over de muizenruiters in Dongen.

Donderdag: de rattenvanger van Apeldoorn


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs