Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Mooi weer-vogel

Bernice Goffin | maandag 3 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 306x

Pasen is in aantocht en geheel in thema legt onze vrouw kerkuil druk eieren. Ook nummer drie is inmiddels binnen. Maar naast het prille geluk zullen de kerkuilen ook blij zijn met de huidige weersomslag. Kerkuilen zijn, net als mensen eigenlijk, echte mooi weer-dieren.
Foto Marc Guyt

Lekker warm graag!

Kerkuilen kunnen niet goed tegen extreme kou. Hun verenpak is eigenlijk beter aangepast op warmere streken en houdt de warmte niet heel goed vast, waardoor een kerkuil in koud weer enorm veel energie verliest. In strenge winters zien we het aantal kerkuilen flink kelderen. Het is dan ook niet toevallig dat de kerkuil, ondanks zijn zeer grote verspreidingsgebied, in de meeste delen van Scandinavië niet tot nauwelijks voorkomt. Het is er simpelweg te koud.

 

En niet teveel regen

Van aanhoudende regen is de kerkuil ook geen fan. Stel je voor: je nauwkeurige gehoor is zó sterk dat je muizen in het gras kan horen ritselen. Elk blaadje dat valt, elk diertje dat door het gras rent, alles kun je horen. En dan komen er ineens duizenden dikke druppels uit de hemel vallen die luidruchtig op de grond plenzen. Een oorverdovend lawaai als je zulke goede oren hebt als de kerkuil! In de regen is het dan ook nagenoeg onmogelijk om ritselende muizen te horen en is het beter om te wachten tot het droog is. Natuurlijk is regen met enige regelmaat wel noodzakelijk om het landschap geschikt te houden voor de muizen en andere prooidieren.

 

Blik op de toekomst

Het lekkere warme en zonnige weer waar we nu in terecht komen zal dus goed uitkomen voor ons koppel en ik ben benieuwd of we het ook terug gaan zien in de prooiaanvoer. Ik vermoed in ieder geval dat we morgenavond, of misschien woensdagochtend, ook eitje nummer vier mogen verwelkomen. En hoeveel er dan nog volgen? Zouden we nog een paaseitje krijgen? Volgens de berekeningen zou een eventueel zesde ei een aardige kans hebben om een paasei te zijn. Maar of we tot zes eieren komen is natuurlijk nog even afwachten.

Foto John Evans

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs