Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Moeilijke vragen zeg....

Mark Hessels | zondag 20 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 559x

We zouden zo graag weten wat er in die hoofdjes omgaat, dat sommige mensen er ongeremd op los fantaseren. ‘V ziet er moe uit’, ’K5 heeft er niet zo’n zin in vandaag’, ‘M is een list aan het verzinnen om een muis te kunnen bietsen’, etc….. Maar, waar houden ze zich nu echt mee bezig in hun hoofd 🤔 ?
(L) Mooi boek over intelligentie bij vogels. (R) K1 in gedachten verzonken ?

Onlangs gehoord bij de kast

K1: Mam, heb je even tijd over of ben je echt moe ?

V: Ja hoor, ik heb wel even, waarom denk je eigenlijk dat ik moe ben ?

K1: Oh, ik heb de chat gehackt en daar werd er volop over gespeculeerd. Ik begrijp er echt niks van waarom mensen denken dat ze weten wat er in ons omgaat.

V: Nou ja, ik heb natuurlijk wel de hele nacht gejaagd en overdag kom ik ook niet altijd aan mijn rust toe in die drukke kast, dus een beetje gelijk hebben ze wel, maar slaap en rust werkt voor de meeste dieren natuurlijk heel anders dan voor mensen. Wist je bijvoorbeeld dat een gierzwaluw slaapt terwijl hij in de lucht vliegt ?

K2: Haha, ja en dan overal tegenaan vliegen zeker. Hahaha, wat een raar verhaal.

V: Nee hoor, hij slaapt soms met zijn rechter hersenhelft en vliegt dan met zijn linker en dan op een gegeven moment draait ie het om. Kunnen zijn hersenen toch lekker uitrusten. Soms zitten dingen gewoon heel anders in elkaar dan dat je gewend bent.

K4: Oh en werkt dat bij mensen dan ook zo ? Dat ze soms maar de helft van hun hersens gebruiken. Want als ik zie hoe onhandig die lange kerel soms met z’n geiten omgaat, dan denk ik ook ‘hé, zet allebei je hersenhelften eens aan’.

V: Ja, mensen dat is echt een verhaal apart. Er zijn heel wat geleerde uilen die hun leven lang mensen hebben bestudeerd, maar dat was nog niet zo eenvoudig. Sommige studies wijzen uit dat mensen soms allebei hun hersenhelften uit hebben staan en niet alleen als ze slapen, hahaha…. Nee sorry, flauwe grap.

K1: Maar denk je dan echt dat mensen ook kunnen denken mam, net als wij ? Dat zou toch raar zijn…

V: Ja, omdat de hersenstructuur van mensen heel anders in elkaar zit hebben we lang gedacht dat ze niet echt konden denken en zo maar wat deden, als een soort instinct of zo. Maar inmiddels weten we uit onderzoek dat mensen behoorlijk goed kunnen denken; ook al lijkt het daar niet altijd op.

K6: En…en….als ik later groot ben wordt ik mensenonderzoeker….

K2: Oh, echt ? En weet je dat nu al dan ? En mam, denk je dat er dan ook mensen zijn die onderzoek doen naar uilen ?

V: Ja, dat zou zo maar eens kunnen. Nog nooit bij stilgestaan eigenlijk. Dus misschien zitten zij wel naar ons te kijken, terwijl wij hen aan het bestuderen zijn…. Haha, wat een grap. Straks gaan ze er ook nog een stuk over schrijven, haha, moet niet gekker worden…..

 

En hier laten we het opgroeiende gezin maar weer even alleen. Ze hebben nog genoeg te bespreken zo te horen, voordat ze allemaal volgroeid en volleerd zijn om de wijde wereld in te trekken.

 

Weer even langs de meetlat

Ondanks een klein dipje in de laatste dagen is de prooi-aanvoer uitstekend geweest en de familie groeit als kool. Ook K6 die in zijn jonge leven al door menigeen was afgeschreven groeit prima mee en het is mooi om van zo dichtbij te zien dat dat dus ook gewoon kan. Een nakomeling gaat natuurlijk niet per definitie dood. Als dat zo was had de evolutie er al lang een stokje voor gestoken. Ze zijn natuurlijk wel kwetsbaarder voor verstoringen in het voedselaanbod, maar als dat goed blijft gaan, gaan hier gewoon 6 gezonde kuikens uitvliegen.

Bij het verschijnen van dit blog zijn K1 t/m K6 ongeveer 40, 37, 35, 33, 27 en 24 dagen oud. In de onderstaande afbeelding heb ik ze nog eens op een tijdbalk gezet met een aantal referentieplaatjes hoe ver de ontwikkeling ongeveer zou moeten zijn. Alles is min of meer op schaal.

Het meest opvallend in de uiterlijke onwikkeling is de vorming van de gezichtsspiegel (sluier) bij K5 en K6 en de steeds duidelijkere ontwikkeling van de veren bij de de andere vier, met K1 op eenzame afstand voorop.

De leeftijd en bijbehorende ontwikkeling van ons zestal.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs