Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Lies Zandberg
Nederlands Instituut voor Ecologie / Wageningen Universiteit

Min twee

Lies Zandberg, NIOO | zondag 7 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1148x

Waar we al bang voor waren, lijkt nu ook het geval. Er is weinig voedsel beschikbaar voor de vogels, en daardoor hebben pa en ma koolmees moeite met het voeren van de jongen. En dat heeft gevolgen voor de groei en de gezondheid van de jongen...

Kieskeurig

In de BdL nestkast zien we dat de ouders, naast de rupsen ook een verscheidenheid aan andere prooien binnen brengen. Dit kan erop wijzen dat ze op dit moment alles brengen wat ze kunnen vinden. De vraag om voedsel is groter dan de behoefte om kieskeurig te zijn en alleen maar het beste voer mee te nemen.

Recht van de sterkste

Wanneer er een tekort aan voedsel is, zullen de sterkste en grootste jongen het meeste voedsel krijgen. Degene het luidst bedelt krijgt als eerste te eten. De zwakkere jongen redden het op den duur niet en sterven. In het geval van deze kast waren dat de twee kleinste jongen. Maar moeten we nu ook direct wanhopen voor de rest van het nest? Hoe hard dit ook is, het overlijden van twee jongen levert ook voordelen op. Nu hoeft het voedsel niet meer over 7 jongen verdeelt te worden maar nog maar over 5. De overlevingskansen van de overgebleven jongen zullen daarmee weer wat stijgen.

Niet de enige

Ook in onze veld werk gebieden zien we dat de koolmezen het moeilijk hebben. Met het koude weer moeten de jongen vaak warm gehouden worden door de moeder. Maar tegelijkertijd staat moeder voor het dilemma dat ze eigenlijk ook voedsel moet gaan zoeken. Het gevolg daarvan is dat de kleinste jongen het niet redden en dat er uiteindelijk dus ook minder jongen uitvliegen. Gelukkig is het tegelijkertijd ook gebleken dat, met de zachte winters van de afgelopen jaren, er wel meer vogels de winter overleven en dat de populaties daardoor ongeveer even groot blijven.

 Hoe nu verder?

Het blijft natuurlijk afwachten hoe het afloopt voor deze 5 koolmeesjongen. Wanneer er minder voedsel is zullen ze wat langzamer groeien. Daardoor kan het zijn dat ze een paar dagen later dan normaal uitvliegen. Ze hebben gewoon nog wat langer nodig om helemaal te volgroeien en klaar te zijn voor grote wereld buiten hun nestkast. Maar gelukkig voorspelt het weerbericht dat er komende week beter weer aan gaat komen! Hopelijk betekent dat goed nieuws voor de rupsen, en daarmee ook goed nieuws voor onze koolmezen!  

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs