Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
IJsvogel, geïnspireerd op film De Nieuwe Wildernis, Emelie Jegerings

Door Jelle Harder

Mijn laatste blog en wat losse eindjes

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | zondag 2 juli 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1166x

Dit wordt mijn laatste blog bij het ijsvogelgebeuren. De komende tijd is het namelijk erg druk met monitoring van een groot aantal ijsvogelwanden en territoria. Peter van den Akker zal wel blogs verzorgen tot en met het uitvliegen van de jonge ijsvogels. Zelf zal ik nog kijkersvragen beantwoorden.

Uit de chats

In de chat worden natuurlijk allerlei vragen opgeroepen bij het kijken naar de camerabeelden. In willekeurige volgorde nog een paar onderwerpen die nog niet zijn uitgewerkt.

IJsvogels hebben 3 tenen vooruit en 1 teen naar achteren gericht. Van de voorste tenen zijn er 2 met elkaar vergroeid. De reden (voordeel) hiervan is dat met die 2 vergroeide tenen de ijsvogel veel beter kan graven.

Hoeveel jongen kunnen er door een paartje ijsvogels in één broedseizoen geproduceerd worden? Als er slechts 1 broedsel is zijn dat er gemiddeld 6, bij 2 broedsels 14 en bij 3 broedsels kunnen dat er totaal wel 20 zijn.

Recent komt de vraag op of het ijsvogelvrouwtje mogelijk elders met een broedsel bezig is. Ze wordt namelijk weinig gezien. Dat is altijd mogelijk. Uit Duits onderzoek blijkt dat partnerwissel tijdens het broedseizoen ook voorkomt, mogelijk jaarlijks bij 10-20% van de paren. Partnerwisseling stijgt met het toenemen van het aantal paren in een gebied. Wie weet is dit hier nu gaande.

 

Tuinvijvers en visvijvers

Uitgelegd is al dat onze ijsvogels goudvissen uit een vijver bij een tuincentrum halen. Bij speciale visvijvers om vis te kweken was men vroeger niet erg blij als er visetende vogels in de vijvers kwamen zoals aalscholvers en futen. Maar ook ijsvogels. Die werden bestreden door bijvoorbeeld grote netten over de vijvers te hangen, maar ook werd er op geschoten.

Veel mensen hebben nu een vijver in de tuin, meestal met vis. Sommige tuinarchitecten en andere tuinliefhebbers waren vroeger ook niet zo gecharmeerd van ijsvogels bij de vijver. In een toch niet heel oud boekje van de bekende tuinontwerper Rob Herwig, Het volkomen Vijverboek (1998) werd de ijsvogel omschreven als: ‘Het ijsvogeltje is een bijzonder mooie, soms schadelijke, roofvogel, verzot op vis’.

 

Streeknamen

Van ijsvogels is er een aantal streeknamen bekend. Wie een streeknaam weet verzoek ik die aan mij door te geven. Vermeld dan ook uit welke streek die naam komt. Is er ook een verklaring voor die naam, noteer dat s.v.p. ook. Alvast mijn dank. Informatie doorgeven kan met de link (onderaan die pagina via mijn mailadres): http://www.vwggooi.nl/index.php/2014-04-20-10-56-31/publicaties-ijsvogel-dvd

 

Wensen

Mijn wens voor weer een Beleef de Lente met ijsvogels is dat er dan een nestcamera is met een lichtsterke lens zodat met zeer weinig kunstlicht in kleur naar de ijsvogels gekeken kan worden.

Een derde camera op korte afstand van de nestingang zal de beleving nog verder versterken.

 

Dank aan allen

Bedankt Vogelbescherming Nederland voor een prachtig ijsvogeljaar met de camera’s. Bedankt betrokken ijsvogelteam. Vooral dank aan alle kijkers voor het meeleven, stellen van vragen en uitspreken van dank voor de clipjes en blogs. Ik heb er van genoten en weer het nodige geleerd. Groeten, Jelle.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs