Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Mevrouw Streep en Mijnheer Stip

Roos Tol | vrijdag 27 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 816x

We zijn allemaal een beetje verliefd op ze. En zij zien elkaar overduidelijk helemaal zitten. Gelukkig weten ze niet dat wij ze hier met ons allen zitten te begluren…

… Dus voeren ze onbeschroomd hun liefdesdansen uit en als dáár geen eitjes van komen, nou, dan weet ik het niet meer. Mevrouw heeft haar draai al helemaal gevonden in de kast, geniet van het uitzicht, dubt nog over de juiste plaats voor het definitieve kuiltje. Mijnheer voert ijverig proviand aan. Samen kletsen ze wat bij voordat ieder weer de eigen taken oppakt. Mevrouw in de kast, mijnheer op jacht.

Bidden voor het eten

Een buizerd herken je aan het gemiauw, een torenvalk aan het bidden. Op vijftien tot veertig meter hoogte hangt hij stil in de lucht – alleen de vleugels bewegen, de staart dient om te sturen en balanceren – de ogen gefixeerd op een prooi. Dan laat hij zich trapsgewijs omlaag zakken om uiteindelijk in een razende duikvlucht de prooi op de grond te grijpen. Nu maar hopen dat het raak was, anders begint het hele verhaal opnieuw. En dat kost behoorlijk wat energie.

Wat schaft de pot?

Muizen. Heel veel muizen. Veldmuizen, aardmuizen, noordse woelmuizen… een volwassen torenvalk heeft veertig tot zestig gram vlees per dag nodig; dat zijn drie tot vier muizen; of een spreeuw; of een Turkse tortel maar dan moet hij daarna wel even uitbuiken. Inderdaad, de torenvalk eet ook klein gevogelte (en insecten en hagedissen). Hij weet ook mollen te verschalken en wel heel knap: dwars door de aarde heen. We komen hier zeker nog op terug in latere blogs.

Lief koppie

Deze eerste dagen waren we het er als kijker allemaal over eens: aaah, wat een lief koppie! Je zou bijna vergeten dat het een roofvogel is!
Wat de muizen denken van dat lieve koppie? Niet veel. De torenvalk beschikt over de zogeheten valkentand, een inkeping in de bovensnavel die maakt dat meteen bij het grijpen van de prooi diens nekwervel wordt gebroken: bam, dood.
Misschien voor de tere zieltjes onder ons (ben er zelf ook wel een) een geruststellend feit. Immers, die muizen hebben ook allemaal van die lieve koppies!

Nozeman en Sepp KBN Nederlandsche vogelen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs