Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
voorbeeld van een ring

Door Arda van der Lee
STORK

Meten is weten

Arda van der Lee, STORK | woensdag 31 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1001x

Vandaag zijn de twee jongen even beneden geweest, in handen van onze ringer (en weblogschrijver) Leo. Om een ring te krijgen en om gemeten en gewogen te worden.

Handdoek

De ervaring van Leo als ringer is goed te zijn. Bij aankomst met het bakje van de hoogwerker bij het nest wordt er een grote handdoek over de jongen gelegd. Daardoor blijven ze extra rustig. Beneden op het plein dient de handdoek als kleedje voor de jongen. Hier worden de jongen gemeten en gewogen. En passant gaan er ook nog wat braakballen en veren mee naar beneden om aan de kinderen te laten zien. En terug op het nest wordt de handdoek weer gebruikt om de jongen toe te dekken.

Op gewicht?

Omdat het qua weer een raar voorjaar is, waren we heel benieuwd naar het gewicht van de 5 weken oude jongen. Meestal wegen jonge ooievaars op deze leeftijd tussen de 3 en 3,5 kg. En wat bleek: jong 1 (voortaan met ring 3E 808) woog 3200 gram en jong 2 (met ring 3E 809) 2940 gram. Bijna volgens het boekje dus.

Meten is weten 

Nog wat maten voor wie dat leuk vindt:

Jong 3E 808 vleugellengte 272 mm, snavel 83 mm, kop-snavel 158 mm, tarsus 175 mm, tarsus t/m langste teen 258 mm

Jong 3E 809: vleugellengte 262 mm, snavel 83 mm, kop-snavel 158 mm, tarsus 170 mm, tarsus t/m langste teen 250 mm

Stress?

Elke keer als er geringd wordt, zijn we weer verbaasd hoe snel de ouders terugkomen op het nest. Tijdens het ringen houden de ouders meestal op veilige afstand vanaf een hoog punt een oogje in het zeil of komen af en toe over vliegen. In Gennep landde pa al na een paar minuten op het lege nest. Als de jongen weer terug in het nest zijn, gaat het huiselijke leven daar door alsof er niets is gebeurd. Binnen de kortste tijd wordt de eerste maaltijd alweer opgediend, de jongen eten alsof hen niets spannends is overkomen.

Toch vragen sommige kijkers zich af hoeveel stress het ringen de ouders en de jongen levert. De ervaring van de ringers is dat bij het onderzoek aan de jongen op de grond nauwelijks iets van een verhoogde hartslag of spanning te merken is. Jongen houden zich van nature dood en doen dit ook op de grond tijdens het ringen.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs