Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Met huid en haar

Linda Persoon | vrijdag 14 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 743x

Onze torenvalken verslinden muizen met huid en haar. Maar niet alles kan in de maag verteerd worden. De onverteerbare resten komen als braakbal weer naar buiten. Wat is een braakbal precies?

Roofvogels kunnen hun voedsel niet kauwen en scheuren daarom stukken af of slikken een prooi in zijn geheel door. Hierdoor komen botjes, haren en veren in de maag terecht. Die kunnen door de maagsappen niet of nauwelijks verteerd worden en komen er dus weer uit in de vorm van een braakbal.

Van wie is deze braakbal?

De inhoud, vorm en grootte van een braakbal kan veel vertellen over welke vogel de braakbal heeft geproduceerd. Zo zijn er in uilenballen bijvoorbeeld meer intacte botten te vinden dan in die van de torenvalk of de buizerd. Dat komt omdat het maagsap van uilen minder sterk is en hierdoor botjes niet afbreken. De braakballen van de torenvalk bestaan voornamelijk uit haren van muizen met soms wat veren van zangvogels en schilden van kevers. Torenvalken hebben maagsap dat botten wel kan aantasten, daarom zijn restjes bot in deze braakballen vaak niet meer herkenbaar. Daarnaast scheurt een torenvalk zijn prooi meestal waardoor er sowieso al minder botten mee naar binnen komen.
De vorm en grootte van een braakbal verschilt ook per vogel en kan de kenner veel informatie verschaffen. Tot slot kan de vindplaats van een braakbal veel vertellen over de vogel. Zo hebben ransuilen een vaste rustplaats (‘roestplaats’ genoemd) en liggen de braakballen daar letterlijk voor het oprapen.

Niet alleen bij roofvogels

Wist je dat er naast roofvogels ook andere vogels zijn die braakballen produceren?  IJsvogels bijvoorbeeld, hun braakballen bestaan vooral uit onverteerbare visgraatjes. Kraaiachtigen, zoals de kauw, zijn alleseters en hun braakballen bevatten dierlijke en plantaardige resten maar ook plastic. Ook steentjes zijn terug te vinden in een kauwen-braakbal, deze zijn dan bewust opgegeten om het voedsel in de maag te vermalen.
Zelfs de zangvogels zoals de merel produceren braakballen, deze bestaan uit onverteerbare pitten en zaden.

Uitpluizen

Braakballen zijn dus eigenlijk heel interessant. Het geeft ons inzicht in welke vogels er in de omgeving van de vindplaats wonen, wat hij heeft gegeten en welke prooisoorten er in het leefgebied voorkomen. Zelf ook nieuwsgierig geworden naar braakballen? Sommige natuurorganisaties organiseren braakbal-pluis-evenementen.  Leuk en leerzaam om eens aan deel te nemen!

Foto: Jelle de Jong

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs