Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearend nest, door Albert Eggens

Door Albert Eggens

Menukaart

Albert Eggens | maandag 30 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 372x

Onze zeearend jongen zie je bijna voor de camera veranderen, van de zachte lieve witte pluizebolletjes naar grote logge iets wat onhandige roofvogel jongen. Maar met het groter worden zien we ook dat de menu kaart veranderd.
Grafiek door Sharell Bas

Grauwe gans

Waar in de eerste paar weken nog de grauwe gans pul het hoofdgerecht was op de menukaart zien we in de cijfers dat dit aan het veranderen is. De laatste week van april werden er nog 19 pullen van de grauwe gans aangeleverd, dit liep naar beneden naar de huidige week waarin nog slecht 5 werden aangeleverd, tegelijkertijd gingen de aantallen van de meerkoet ophoog van 1 naar 8. Alles heeft natuurlijk te maken met het voedsel aanbod. Nu zal ik niet zeggen dat de grauwe gans pullen in de polder op zijn maar ze worden wel steeds groter en groter en dus zullen er ook makkelijkere prooien zijn dan de grauwe gans. Als je puur afgaat op de cijfers kunnen we aannemen dat een meerkoet momenteel een makkelijkere prooi is maar er worden ook meer andere prooien aangeleverd dan eind april.

Zo werden er ook knobbelzwaan jongen aangeleverd. Er zat een paar in de polder met vijf jongen. Er zijn vijf jongen aangeleverd dus aannemelijk is dat het deze vijf jongen waren en daarmee is het gezin ontdaan van hun kroost.

Vrouw op jacht

Maar uit de cijfers halen we meer en kunnen we hier verbanden leggen? De echte verbanden laat ik graag aan de geleerden over. Maar we zien bijvoorbeeld dat de vrouw meer prooien is gaan aanleveren de laatste twee weken. Als we dit weer naast de soorten prooi cijfers leggen lijkt het erop en dan doe ik een voorzichtige aanname, dat de vrouw meer voorkeur voor het slaan van een meerkoet heeft en andere soorten prooi dan de man met zijn grauwe gans pullen. Echter kan je dit ook weer niet met elkaar vergelijken daar de man meer grauwe gans pullen tot zijn beschikking had tijdens de eerste weken na het uitkomen van de eieren.

Zoals jullie kunnen lezen is het interpreteren van de cijfers nog een hele klus en moet je gaan uitkijken dat je geen aannames gaat doen. Maar mede dankzij jullie hebben we deze data tot onze beschikking en kan deze data uiteindelijk worden geanalyseerd door anderen die hier weer goed in zijn.

Rust

Voor degenen die cijfers maar saai vinden, en dat snap ik heel goed. Het gaat goed met de jonge zeearenden, ze groeien gestaag door, er wordt druk gevoerd en er is rust,  dus alles gaat volgens het plan. De komende week zullen ze steviger op hun benen staan en gaan ze steeds vaker beginnen met het droog oefenen voor het gebruik van hun vleugels.

Grafiek door Sharell Bas

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs