Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Marter slaat toe

Ronald van Harxen, STONE | zaterdag 25 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 915x

Vannacht rond kwart voor drie heeft de marter opnieuw toegeslagen. Anders dan de vorige keer was vrouw kauw niet alert en werd ze volkomen verrast. In een mum van tijd was het gebeurd. Toen man rond kwart voor zes binnenkwam, trof hij een lege kast. De natuur is wreed soms.

Triest einde

Daarmee is een triest einde gekomen aan een nest waar veel kijkers de afgelopen weken een band mee hadden opgebouwd. Ze hebben veel harten gestolen, onze kauwen.

Eigenlijk was niet helemaal een verrassing dat  de marter nog een keer terug zou komen, de vraag veeleer was wanneer. Als hij op 20 april de kast binnengaan was, was het toen al gebeurd met het nest. Om de een of andere reden deed hij dat toen niet. Misschien met in zijn achterhoofd dat hij beter een keer terug zou kunnen komen om vrouw te verassen. Aan een flinke hap kauwenvlees heb je immers meer dan aan een paar rauwe eieren. Wie zal het zeggen.

Nestbescherming?

Helaas is hier weinig tegen te doen. De invliegopening verkleinen tot een centimeter of 6 of 7, heeft weinig zin. Ook daar past een marter door weten we van de steenuilen. En sluis inbouwen zou de marter wel weerhouden, maar zou ook voor de kauwen een onoverkomelijk obstakel zijn. Iets rond de stam aanbrengen zou misschien wel kunnen, maar dan moet wel een constructie van jewelste zijn. Bij de nijlganzen hebben we gezien wat voor een geweldige klimmers steenmarters zijn. Naast de boom waar de kast in geplaatst is, staat eenzelfde soort boom. Die zou je dan ook mee moeten nemen, anders springt hij zo van de ene boom in de andere. Hoever wil/kun je gaan? Steenmarters hebben ook jongen die moeten eten en zijn bijzonder inventief en vasthoudend.

En nu?

Voor het mannetje kauw zit er niets anders op dan een andere partner te zoeken. Heel moeilijk hoeft dat niet te zijn, er vliegen waarschijnlijk genoeg ongepaarde vrouwtjes rond. Of hij daar dit seizoen nog trek aan heeft, zal zich uitwijzen. Of ze dan deze kast weer uitkiezen? Behalve door een steenmarter is de kast eerder al eens belaagd door een bosuil. Ook die zal een broedende vrouw niet versmaden. Voor de Calimero's op deze wereld is niet altijd even leuk, dat is wel zeker. Mogelijk trekt er ook een ander paartje in, zich onbewust van hetgeen er zich afgespeeld heeft. Misschien zien de holenduiven hun kans schoon. Of de gekraagde roodstaart die gisteren even op bezoek was. We gaan het zien. De woning staat in ieder geval weer te huur.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs