Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Margootjes zeer informatief blogje

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | zondag 20 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1221x

Het blijft apart wat we meemaken in de Mortel. M blijft kuiltjes graven en chuppen bij de kast. Het lukt hem 's morgens vaak en 's avonds zeker om haar daar te krijgen. Ze hebben gesprekken bij en in de kast, ze snavelen soms en buigen naar elkaar. Gedrag om de paarband te verstevigen

NV toont de afgelopen week meer interesse in de kast. Ze komt redelijk op tijd 's avonds om in de kast te slapen. Ze kuilt, pikt in steentjes, loopt de hoeken in. Allemaal gedrag dat alleen in het broedseizoen wordt waargenomen, in het kader van de balts. Maar paringen zien we al een poos niet meer. En we zien bij NV telkens donsveertjes loskomen. Het ziet ernaar uit dat de rui bij NV is begonnen.

Froona zegt oa over de rui

De rui is een normaal proces waarin de slechtvalk zijn veren gooit en ze vervangen worden door nieuwe veren. Dit gebeurt eens per jaar. De rui en het broedseizoen hangen heel nauw samen. De hormonale processen, die hun oorsprong hebben in de epifyse of pijnappelklier en de hypofyse in de hersenen zijn nauw verbonden an de licht- en voortplaningscycli. Beiden bepalen de tijd en volgorde waarin de oude veer wordt geworpen en de nieuwe veer daarvoor in de plaats groeit. Het is een heel nauw en uitgebalanceerd proces wat zich afspeelt tussen de slechtvalk, de aarde en de zon. Prachtig! De rui vindt zodanig plaats dat de slechtvalk volop kan blijven functioneren en altijd kan blijven vliegen. **De rui is een langzaam proces en duurt voor de Falco Peregrinus Peregrinus van tijdens het broedseizoen in mei-juni tot in september. De wijfjes beginnen tijdens het broedseizoen met de rui in de regel iets eerder dan de mannetjes. Waarom en wanneer de rui begint wordt beinvloed door zowel interne als externe factoren. Interne factoren zijn o.a. hormoonschommelingen en externe factoren vooral de hoeveelheid uren daglicht en de buitentemperatuur. Rui en eierproductie gaan niet samen. Een slechtvalkwijfje in de rui kan nooit eieren produceren omdat – op het moment dat het ruiproces begint – de eierstok inactief wordt. Een mannetje in de rui kan nooit een wijfje bevruchten om dezelfde reden: zijn testikels zijn op dat moment inactief. Het begin van de rui wordt dus onderdrukt door de geslachtshormonen testosteron en estradiol. Daarentegen kan de rui opgewekt worden door progesteron. Dit is een hormoon dat de activiteit van eierstok en testikel onderdrukt. Datzelfde progesteron zorgt samen met Prolactine voor het stoppen van de eierproductie. En het weigeren van het vrouwtje tot copulatie na het leggen van het één na laatste ei. Bekend is overigens ook dat stress de rui activeert. Wanneer de winter intreedt hoort de rui afgerond te zijn. De slechtvalk kan met zijn nieuwe verenpak en de isolerende onderlaag van dons veilig de winter in. Last van de kou heeft hij niet. Als er voldoende voedsel voorradig is, zal hij het liefst dicht bij zijn territorium in de buurt blijven. Veel nestplaatsen blijven gewoon de thuishaven ook tijdens de winter voor veel slechtvalken.

Het lijkt er dus op dat de rui bij NV is begonnen. (.. ik ken iemand die zou zeggen: wij zijn ons brein... ;), maar eigenlijk zijn wij-wezens- natuurlijk onze hormonen, zo ook bij de slechtvalk). Haar testosteronspiegel daalt, en haar progestoronspiegel stijgt, zeg maar. Ze is in een soort 'overgang'. Mogelijk moeten we concluderen dat haar hormonen een beetje in de war zijn, en ze daarom nog nesteldrang vertoont. We kunnen in ieder geval zien dat de binding van haar met de toren, met de kast en met M een stuk steviger is geworden.

Eerste pinksterdag

NV normaal voor zessen wakker. Naar dak. M heen en weer kast en even liggen. Dan om 10 uur, ja! heeft hij haar toch alweer naar de kast weten te lokken. De chat vermeldt tussen 10 en 12: --''samen in de kast, gesprek, samen boven het ei, snavelen, het gaat steeds gekker worden. M vertrekt, NV helemaal perplex. Wat deden we nu ........ in de ukkiehoek bezig met steentjes, gaat in de buurt van het eitje weer de bodem schonen en tussendoor naar buiten kijken, zichzelf poetsen. Ze heeft last van het ondertapijt dat steeds meer loskomt en blijft aan de gang met poetsen en kijken of er een hapje komt. Weer naar Remi het eitje en proberen, werkt niet, dan maar een gele duivenring pakken, weet ze geen raad mee, dus de bodem poetsen. Het lukt echt niet met remi onder zich. Volhoudertje NV, ze blijft het proberen, hupt op de drempel en op het rooster. Wailen, speuren, nog 2 keer lang wailen, chuppen, geen M te zien. NV vliegt weg. In de middag komt M weer af en toe naar de kast en wordt NV op dak gezien. Er wordt gechupt en gewaild. Om 19 uur komt NV al, vroeg voor haar doen. Weer volgt een gesprek in de kast, en weer gaat NV daarna uitgebreid kuilen en steentjes pikken. Daarna staat ze in rusthouding onder de cam. Tussen kwart over zeven en half negen: ''raapt wat steentjes in UH, graaft nieuwe kuil verder uit en zat paar keer weer op Remi (die weer in nieuwe kuil ligt), poetsbeurt. NV stapte net met pootje per ongeluk op Remi, nu ligt Remi vlak voor haar. Ze gaat liggen en graaft weer in nwe kuil. En ja hoor, NV weer aan de voetbal met Remi, ligt op Remi, even later: NV heeft het 'op Remi zitten' weer opgegeven. Zit nu naar buiten te staren, zit al een tijdje haar veren te poetsen, vlak voor de cam. Klaar met poetsen, dut wat in. Begint om kwart voor negen opnieuw met haar kuil en het pikken in de steentjes, liggend. Om negen uur gaat ze op de drempel staan. M vliegt langs. NV gaat naar rooster en wailt. Blijft ze? ☺ Morgen zien we ze weer.

Margootje


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs