Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Reinder Dokter

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

‘Mam, ik wil ook een ring’

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 12 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 325x

Inderdaad, zaterdag 15 juni is het zover en zullen de drie jonge kerkuilen geringd gaan worden. Houd vooral de nieuwsbalk van Beleef de Lente in de gaten voor meer nieuws.
Man Kerkuil MM

Het consultatiebureau

Tijdens het ringen van de kerkuilen voor onderzoek worden tegelijk andere gegevens vastgelegd. We meten en wegen de kerkuilen en bepalen het geslacht van de jonge kerkuilen. Dit gebeurt allemaal zo efficiënt mogelijk, om de vogels zo min mogelijk tot last te zijn.

Geslachtsbepaling

Vanaf zeven weken is het mogelijk om het geslacht van het jong vast te stellen. Ringers kijken daarvoor naar de buitenste bandjes van handpen 8, 9 of 10.  Zijn de aaneen gesloten bandjes smaller dan 7,5 mm dan is het een man, zijn ze breder dan 7,7 mm, dan is het een vrouw. Ik verwacht dat bij de jongen - K1, K2 en K3 zijn dan inmiddels 52 en 49 en 48 dagen oud - vastgesteld kan worden van welk geslacht zij zijn. In een volgend blog lees je daar vast meer over.

Ringen van kerkuilen

Kerkuilen ringen we, net zoals dat ook bij andere vogels gebeurt. Zodoende komen we meer te weten over deze soort. Van veel kerkuilen horen of zien we nooit iets terug. Ze vestigen zich op een plek waar kerkuilvrijwilligers geen nestkasten controleren, of ze gaan dood en worden niet gevonden.

Toch is er ook een toenemend aantal waar we wel iets van te weten komen. Hebben ze dan een ring om, dan kunnen we gegevens combineren. Zonder ringen weten we gewoon te weinig over wat kerkuilen doen, waar ze blijven en hoe oud ze worden. Met die informatie kunnen we uiteindelijk de kerkuil beter beschermen. Ringen is dus zeker zinvol. En daarom ben ik ook blij dat de kerkuilen bij Beleef de Lente komende zaterdag een ring krijgen.

Voor wie meer wil lezen over de ringgegevens van de kerkuil klik hier 

Terugmelding

Iemand vindt een dode uil, bijvoorbeeld op het eigen erf of langs de kant van weg als verkeersslachtoffer. We noemen dit een publieksmelding. Als het een geringd exemplaar is, weten we dan in ieder geval de laatste verblijfplaats, z’n leeftijd en waar de kerkuil geringd is en door wie, en hoe ver hij van de ringplaats gevonden is.

Terugvangst

Wat ook kan: een ringer vangt een kerkuil in de nestkast tijdens een controleronde. Als de kerkuil geringd is, wordt het ringnummer genoteerd en ingevoerd in de ringdatabase Griel van het Vogeltrekstation. Dan weet je ook de leeftijd van de kerkuil, door wie de kerkuil geringd is en hoever hij zich van de ringplaats heeft begeven op dat moment. De ringer kan verder ook bepalen of het een man of vrouw is en hoe de conditie is door de kerkuil te wegen.

Als de kerkuil nog niet is geringd, krijgt hij/zij op dat moment een ring aangelegd.

Oproep

Dus, vind je een levende of een dode geringde uil, geef altijd het ringnummer door via de website van het Vogeltrekstation. Alvast hartelijk dank.

Stuiterballen

Misschien moeten we snel de namen van K1, K2 en K3 veranderen naar S1, S2 en S3 want wat zijn ze toch energiek en actief. Af en toe krijg ik eerder het idee dat ik naar een gymles van een stel stuiterballen zit te kijken, dan naar een stel kuikens die opgroeien.

Het contrast tussen 6 à 7 weken geleden en nu is bijna niet voor te stellen, de kuikens zijn erg actief en sociaal bezig, ze strekken hun vleugels, springen heen en weer en doen van alles en nog wat. Ze doen dit allemaal om zo genoeg kracht te krijgen in de spieren van hun vleugels of in hun poten. Als ze uiteindelijk fysiek sterk genoeg zijn, wagen ze de sprong naar buiten. Nu oefenen ze nog in de nestkast. Soms doet het tussenschotje in de nestkast mij denken aan hordelopen waar de kuikens dan overheen springen. Het blijft fascinerend om te zien hoe snel het allemaal gaat.

Volgend blog

Doordat de kuikens komende zaterdag gemeten, gewogen en geringd gaan worden, verschijnt er komende vrijdag geen blog, maar in de loop van het weekend. Ik ben net zo nieuwsgierig als alle kijkers van de kerkuilen bij Beleef de Lente hoe het ervoor staat met de conditie van deze drie. Wordt vervolgd!

Foto Kim Hiddink

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs