Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Mager jaar

Peter de Vries, NIOO | maandag 17 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 528x

Het mag ondertussen wel duidelijk zijn, het is koud en dat blijft het ook nog wel een tijdje. Hebben de koolmezen daar last van? Nou, reken maar van yes.

Een rondje langs de velden (bossen in dit geval) maakt dat al heel snel duidelijk. Het gaat een mager Koomezenjaar worden. De koolmezeneitjes komen later uit dan volgens onze planning, wat duidt op de befaamde broedpauze. De legsels zijn kleiner dan andere jaren (meer dan zeven jongen in een legsel kwam ik nog niet tegen). En de jongen zien er niet altijd even 'fris' uit. Ze zijn apatisch en reageren lusteloos. Normaal open je een kast en dan kijken heel veel oogjes je nieuwsgierig aan. 'Wat gaat er dan nu gebeuren?' lijken ze te denken. Maar dit jaar is dat dus totaal anders.

Ook merk ik het aan het vangen van de ouders. Normaal gesproken vang je die redelijk snel. Op het moment dat een van de ouders komt voeren vliegen ze in de kast tegen een stokje aan waardoor een klepje dichtvalt. Als de ouders veel en regelmatig voeren dan gaat het vangen dus snel. Soms vang je beide ouders binnen het kwartier. Ik ben nu een kleine week dagelijks ouders aan het vangen en merk dat ik regelmatig lang moet wachten totdat gevoerd wordt. De frequentie van voeren ligt dus laag. Blijkbaar is er dus niet veel voedsel te vinden.

Hoe dit verder gaat? Beetje koffiedik kijken, maar er valt toch wel wat over te zeggen. De lange termijnvoorspellingen zijn dat het tot het einde van deze maand koud zal blijven. Dat gaat het allemaal niet helpen. Het lijkt erop dat het dit jaar wel eens een mager jaar zou kunnen worden. Of dat een probleem is? Door een wat slechter jaar zal de koolmees natuurlijk niet uitsterven, daarvoor is het een veel te algemene vogelsoort. De afgelopen jaren gingen de boeken in als hele goede broedseizoenen. Dus de koolmees heeft niet zoveel last van een jaar met wat slechtere resultaten. Maar voor ons, de koolmeesonderzoekers, is het natuurlijk een beetje dubbel. Liever kijken bij het openmaken van een nestkast 20 blije oogjes je aan dan 10 ietwat trieste oogjes. Aan de andere kant, wij hebben op het weer geen invloed. Het loopt zoals het loopt en een jaar als dit is voor ons onderzoekers mega interessant.

Je kan nu bijvoorbeeld kijken in welke delen van het bos de koolmees het onder deze omstandigheden toch nog redelijk goed doet.  Daarover in een volgend blog meer. Dan ook de ranking waarin dit voorjaar - naar koolmees maatstaven - valt. Door tijdsgebrek kwam ik er niet aan toe dit uit te rekenen.

Persoonlijk mag ik zo'n voorjaar wel, het is spannend te zien hoe de koolmees met deze omstandigheden omgaat. Ondanks de vele regenbuien blijf ik me dus prima vermaken in het bos.

 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs