Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Luchtacrobaten in de dop

Marieke van den Heuvel | donderdag 26 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 443x

Was het eerst alleen maar eten en slapen, inmiddels zijn de slechtvalkkuikens een stuk actiever. Veren poetsen, restjes prooi oppeuzelen en nieuwsgierig naar buiten kijken. En natuurlijk ook de dagelijkse rek- en strekoefeningen van de vleugels. Heel belangrijk voor deze luchtacrobaten in de dop!
© www.logos.nl werking van de vliegspieren

Gymnastiek

Met het rekken en strekken en fladderen van de vleugels ontwikkelen de slechtvalkkuikens de spierkracht van hun vliegspieren. Het is net als gymnastiek. Ze trainen zo hun lichaam en vleugels zodat de spieren straks sterk genoeg zijn om te kunnen vliegen en hun prooi te kunnen achtervolgen en grijpen.

Vliegspieren

De vliegspieren zijn de grootste en belangrijkste spieren voor de slechtvalk. Zij zorgen ervoor dat de vleugels op en neer kunnen bewegen. Er zijn twee belangrijke vliegspieren: de grote vliegspier en de kleine vliegspier. De grote vliegspier zorgt er voor dat de vleugel naar beneden kan bewegen. Deze spier is wel 15-25% van het totale gewicht van de slechtvalk. De kleine vliegspier zorgt er voor dat de vleugel naar boven kan bewegen. Deze spier ligt onder de grote vliegspier. De twee spieren werken tegengesteld aan elkaar waardoor de vleugel heen en weer kan bewegen. Net als een katrol.

Jachttechnieken

Slechtvalken zijn echte luchtacrobaten. Meestal grijpen ze hun prooi in de lucht met hun spectaculaire stootduik. In de blog Ze delen stoten uit is hier al iets over verteld. Als deze stootduik mislukt en de prooi in een rechte lijn wegvlucht, kunnen ze in de directe achtervolging gaan. Een andere jachttechniek is de cirkelvlucht als een prooi boven ze vliegt. Dan cirkelt de slechtvalk omhoog tot boven zijn prooi. Om zich vervolgens weer op zijn prooi te storten met zijn stootduik. Een speciale manier is een verrassingsaanval. Ze vliegen dan laag, onopvallend doordat ze wegvallen in de omgeving, om zo een geschrokken prooi te grijpen.

De gymnastiekoefeningen van de drie slechtvalkkuikens zijn dus niet voor de lol. Ook al hebben ze er wellicht wel lol van. Het zijn oefeningen om straks snelle en spectaculaire luchtacrobaten te worden!

© www.falcoperegrinus.eu Jonge slechtvalk achtervolgt een duif

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs