Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | zaterdag 24 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 210x
Boven hun nest cirkelen ooievaars en andere thermiekvliegers. Nog even en ze kunnen het ook, nog een dag of tien geduld … Tot die tijd moet er toch gedanst worden, steeds hoger springen ze van het nest, door de vleugels stevig uit te slaan. Een halve meter, één meter, twee meter de lucht in, om weer veilig te landen op de thuisbasis.
En dan ineens vliegen ze. Als ze hun eerste vlucht hebben gemaakt, dan zullen ze iedere keer weer terugkeren op het nest. Landing oefenen, even blijven staan en weer de lucht in voor een volgende rondvlucht. Steeds vaker en langer blijven ze weg en leren ze hoe en waar ze voedsel kunnen vinden, maar ’s avonds is de familie weer compleet. Tot ze op een dag in augustus ineens niet meer thuis komen…
Als je ooievaars ziet vliegen, is de kans steeds groter dat er jongen bij zitten. De vroegste jongen in ons land vliegen al en in de komende weken komen er steeds meer bij. En zo zal eind juli, als alle jongen kunnen vliegen, het aantal vliegende ooievaars in dit seizoen op zijn hoogst zijn. De jongen gaan dan ook al verzamelen, ze trekken een poosje op met leeftijdsgenoten en de groepen die ze daarbij vormen, worden groter en groter. Een paar honderd bij elkaar is zomaar mogelijk. We gaan vast weer berichten in het nieuws tegenkomen over deze groepen, die neerstrijken op plekken, waar anders weinig of geen ooievaars worden gezien.
De broedvogels blijven nog wat langer rondhangen bij het nest. De meeste ervan gaan ook op trek, maar zij vertrekken later.
Het verschil tussen volwassen en jonge ooievaars is op het nest nog wel te zien. Snavel en poten van de jongen hebben nog niet de dieprode kleur. Wel zijn er al sporen van oranje te zien in het zwart van de snavel en het donkergrijs van de poten (zie ook foto onderaan). In vlucht is het verschil moeilijker te zien, maar er zijn wel verschillen. Kijk maar eens op de foto hierboven met de jonge en de volwassen ooievaar in vlucht. Bij jonge ooievaars zijn de handpennen, de zes langste veren aan de vleugeltop, nog niet helemaal uitgegroeid. De vleugels lopen enigszins puntig uit. Bij volwassen ooievaars, zijn deze veren langer. Daardoor ogen hun vleugels wat rechter, wat hoekiger. Deze langste handpennen zijn bijna 50 centimeter lang. Ze zitten uiteraard aan beide vleugels en dat betekent dat de spanwijdte van 210-220 cm dus voor bijna de helft uit veer bestaat…
Om goed te kunnen uitvliegen, moet je niet te zwaar zijn. Daarom worden jonge ooievaars tegen het uitvliegen juist weer wat lichter, ze vallen wat af.
Dat scheelt.
Wim van Nee
Stork
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..