Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Leven voor elkaar

Roos Tol | zondag 19 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 151x

Het valt me zwaar om luchtig te schrijven na het drama met de merels van de andere kant van het erf. Zo dichtbij. Maar de natuur is veerkrachtig. En wij gaan ook door!

Drie dode en twee vermiste mereljongen werden vijf van de ten minste 18 miljoen vogelslachtoffertjes van onze veelgeliefde katten.
Misschien wel evenzovele kleine vogeltjes, muizen, ratten - om over insecten en amfibieën nog te zwijgen - vallen door de levensbehoeften van roofvogels en andere rovers. Ook vogels onder elkaar.

Nee jij!

Ook de mens is een roofdier. Nu goed: een omnivoor. Maar met ons allen zijn we alleen al in Nederland goed voor de ondergang van 100 miljoen kippen, 380 miljoen vleeskuikens, 11,3 miljoen varkens en daarbij nog runderen (en als het feest is, wild en gevogelte, konijn… )

Tuinieren voor gevorderden

Op 21 april schreef ik over het langzaam ontwaken van het groen rond de vijver. En moet je nu eens kijken! Een weelderige oase, bloemen, varens, heermoes en algjes, mossen. Als je zelf regelmatig in de tuin werkt dan weet je dat als je een stukje mos weghaalt, er altijd wel insectjes onderuit schieten.

Bij de vijver zijn de vogels de tuiniers ;O). Door hun spit- en hakwerk op zoek naar insecten en wormpjes en ander klein grut houden ze niet alleen zichzelf en hun kroost in leven, maar ook de vijver zelf. Want zelfs in niet stromend water is stilstand achteruitgang. Door al het leven blijft de vijver gezond.

Het doet ons genoegen steeds weer te horen en zien dat er nog enkele kikkers zijn gebleven!

Rare merel-aanhangsels

Dan nog de veel gestelde vraag: wat hangt er aan de poot van die ene jonge merel? Een vreemd uitziend “aanhangsel” , al op vele manieren geïnterpreteerd.
Dankzij de vragen die gesteld werden en dankzij de antwoorden die onze onvolprezen mod heeft gegeven, is duidelijk geworden dat:

-  Er één merel was met een teek (dat gaat weer over en de vogels worden er niet ziek van);

-  En een merel met het plakkerige spinsel van een stippelmot.
Daarin wat rupsjes in wording.
De stippel- of spinselmot is die mot die volledige struikpartijen en bomen kan inpakken. Het zijn de Christos onder de motten. Als je zulke spinselverwoestingen aantreft, denk je dat het nooit meer goed komt.
Maar de rupsjes worden wit-met-zwarte stippen motjes, nachtvlindertjes met een spanwijdte van een centimeter of twee. Ze worden gegeten door verschillende vogels, zoals mezen.

Na vertrek van de indrukwekkende spinsels, herstellen zich de struiken en bomen.

Tot slot

Ik zit ruim aan mijn blogwoorden limiet. Dus helaas. Terwijl er ogenschijnlijk nauwelijks iets “gebeurt” – bij de vijver – kunnen we er nog úren over doorpraten!

Blijf tips en vragen insturen!

En blijf tikkies  uitdelen!

“we benne op de wereld om mekaar om mekaar om mekaar om mekaar / Te hellepe niewaar”

En vergeet de haiku’s niet!

Haiku challenge

Er zijn geen nieuwe haiku’s ingediend.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs