Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Zingende koolmees - Joris Diehl

Door Lies Zandberg
Nederlands Instituut voor Ecologie / Wageningen Universiteit

Lentekriebels!

Lies Zandberg, NIOO | donderdag 16 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1331x

De lente hangt in de lucht! Wie heeft er afgelopen weekend niet genoten van het mooie weer? De zon schijnt, de temperaturen stijgen, de eerste bloemen staan al in bloei... Maar wij zijn niet de enigen die de lente in hun bol hebben!

Overal waar je gaat of staat kan je ze horen... Koolmeesmannen die uit volle borst aan het zingen zijn. De een vergelijkt het met een ambulance (péh-puuh), en de ander met een piepende fietspomp (fjiet fjuut). Hoe dan ook, ze zijn er maar druk mee! Maar wat willen ze nu toch bereiken met hun gezang?

Rond deze tijd van het jaar een koolmeesman twee dingen aan zijn hoofd: hij moet zorgen dat hij een partner heeft (en deze tevreden houdt), en hij moet zorgen dat hij een territorium heeft (en houdt).

In de vroege ochtend geven de mannen een waar concert. Onderzoekers denken dat dit voornamelijk voor hun vrouwtje bestemd is. Terwijl zij nog in de nestkast zit, zit hij bovenin dezelfde boom uit volle borst te zingen. De man wil hiermee aan zijn vrouw laten horen hoe goed hij wel niet is, en dat ze vooral bij hem moet blijven en met hem hele goede en sterke jongen kan maken. Hoe beter de man zingt, hoe hoger zijn kwaliteit. En verder maken de mannetjes met hun zang, in de ochtend, maar ook tijdens de rest van de dag, duidelijk dat dit hùn territorium is, en dat andere mannen het toch niet in hun hoofd moeten te halen om het in te pikken. Zo zorgen ze dat alles gereed is voor de start van de lente - en het broedseizoen!


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs