Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kunstnesten vervolg

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 5 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 172x

Zoals ik al eerder schreef maken Oehoes dankbaar gebruik van de aangeboden kunstnesten. Net zoals ons beleef de lente paar dat deze kist als onderkomen heeft uitgekozen. Een groot nadeel van deze kisten is dat ze zo groot, lomp en zwaar zijn. Zeker geen gemakkelijke klus om ze op te hangen.
Roelof Speelman: collage kunstnest maken

 

Verschillende opties


Uiteindelijk ga je andere opties bedenken en uitvoeren. Eén van die opties was een nest maken van gevlochten takken en die takken eventueel vast maken met touw. Eerst een frame maken van grote dikke stevige takken (zoals te zien op de foto). Deze dan naar boven hijsen vast maken op een paar stevige zijtakken, daarna vullen met kleinere takken en een dikke laag mos zodat het net een groot roofvogelnest lijkt. Voordeel: bijna al het materiaal is in het bos voorhanden, het is licht van gewicht en is vrij eenvoudig te maken. Nadeel: We moeten het nest ieder jaar weer herstellen, want na 1 broedseizoen is het nest zo gesloopt door de jongen dat het niet meer bruikbaar is. De jongen krabben het mos en de takken helemaal los zodat er gaten in komen.

 

Een gekke optie, maar wel succesvol


Iemand van ons opperde eens een keertje ‘’wat nou als we een plastic hondenmand in de boom hangen’’. Die werd natuurlijk heel raar aangekeken door ons, maar met zijn uitleg was het eigenlijk helemaal nog niet zo’n gek plan. Via marktplaats een mooie, donkerbruine hondenmand op de kop getikt, gaten in de bodem geboord (zodat het water weg kan lopen). In ons onderzoeksgebied hadden we een zeer geschikte locatie.  In een boom hebben we de mand vast gezet op een paar zijtakken gevuld met wat mos en bladeren. En wat denk je…………..gelijk bezet en daar zijn 3 jongen op groot geworden. In Nederland hebben we tot nu toe 3 paren gehad die gebruik maken van een hondenmand. Voordeel: Super licht, dus gemakkelijk op te hangen en ze blijven lang heel. Op de foto een Oehoe die een hondenmand inspecteert. Via deze link een filmpje van de inspectie van de hondenmand.

Foto van een filmpje van Anita van Doorn en Christien Hermsen via Hans Hasper op Youtube

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs