Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De nest locatie op 25 februari 2023 (foto Andries Dijkstra)

Door Andries Dijkstra

‘Kropvoeren … ?!’

Andries Dijkstra | maandag 17 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 404x

Nadat op 12 april 2023 respectievelijk om 00.54 uur en - tien uren later - om 10.57 uur de twee zeearend jongen zich uit hun ei hadden gewurmd, zagen we aan het eind van die middag heel opmerkelijk gedrag! Iets wat leek op ‘kropvoeren?!’
Vrouw zeearend landt op het nest om de man af te lossen (screenshot webcam 12 april 2023)

Opmerkelijk gedrag! ‘Kropvoeren ?!’

Het leek alsof vrouw zeearend op 12 april rond 16.49 uur de beide kuikens voerde vanuit haar krop! Het is bekend dat ook zeearenden, zoals de meeste vogels, een krop hebben.
De krop is een soort uitrekbare uitstulping onderaan de slokdarm. Bij sommige soorten, zoals duiven, functioneert de krop om zaden voor te weken en kunnen zij hun jongen ook vanuit de krop voeren. Bij roofvogels dient de krop als extra opslagcapaciteit om meer voedsel naar binnen te kunnen werken, dan de maag in één keer goed kan verteren.
Zelf heb ik – en velen met mij – nooit eerder waargenomen dat zeearenden of andere roofvogels hun jongen voerden vanuit de krop! Het schijnt dat daar in oude(re) literatuur wel eens een melding van is gemaakt, maar zonder verdere documentatie of bewijs.

In het vandaag geplaatste filmpje lijkt vrouw zeearend echter wel degelijk te rumineren (bewust een braakreflex op te wekken), gezien het kopschudden en het typische met scheefgehouden kop ‘snavelen en smakken’.
Helaas is op het filmpje niet goed vast te stellen of er ook daadwerkelijk iets van vocht of voedsel werd overgedragen aan de kuikens, maar wel was dit ‘kropvoeren’ aan beide kuikens minutenlang te zien.

Pas om 17.30 uur bracht man zeearend de eerste prooi, een halve vis (brasem) waarvan door vrouw zeearend aan de kuikens werd gevoerd. Daarna is er geen ‘kropvoeren’ meer waargenomen. Misschien komt dit fenomeen (soms) voor als de kuikens nog heel jong zijn en deze al wel nadrukkelijk ‘bedelen’, maar er nog geen prooi/voedsel is gebracht? Of heeft vrouw zeearend met dit gedrag willen testen of er bij de kuikens al sprake was van een ‘hongerreflex’, het opensperren van de snaveltjes? Wie het weet, mag het zeggen …

Voeren

Tijdens de eerste vijf dagen (van 12 t/m 16 april ’23) werden de zeearend ‘pykjes’ 44 keer gevoerd, waarbij man zeearend slechts vier voederbeurten voor zijn rekening nam. Dat is te zeggen, hij kon ook weinig anders dan zich maar te schikken in een nevengeschikte rol als “(op)voeder”, maar zijn beurten komen nog wel! Daarentegen was het juist weer wel de man zeearend die tot nu toe, op één vis na, alle prooien ving en op de nestrand deponeerde.

Tja … en dat 'boksen' tussen de beide jongen? Geen zorgen, dat hoort er gewoon bij. Ze moeten zich van jongs af al gaan voorbereiden op een competitief leven!

Vrouw zeearend kijkt naar een van haar ‘bedelende’ jongen (screenshot webcam 12 april 2023)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs