Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kranig onderweg

Wim van Nee, STORK | vrijdag 17 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1423x

In de afgelopen weken zijn massaal overtrekkende kraanvogels gemeld. Gestrekte vlucht, lange poten, lange nek. De vergelijking met de ooievaar is zo gemaakt.

Maar de verschillen zijn groter dan het lijkt. Zoals op de foto, mooi op een rijtje, zult u ooievaars niet snel zien vliegen.  Kraanvogels vliegen op pure kracht. Net als ganzen vliegen ze in formatie en houden elkaar zo uit de wind. Ooievaars gebruiken de wind juist, of beter gezegd de thermiek, om zich met zo weinig energie mee te laten liften. Daarom vliegen ooievaars juist niet vlak bij elkaar of op een rijtje, maar in een losse groep of helemaal alleen.

Ook het voedselpatroon is totaal verschillend. Ooievaars eten dierlijk voedsel, kraanvogels plantaardig.
Daardoor is het mogelijk om pleisterplaatsen te creëren voor kraanvogels, die onderweg zijn naar hun broedgebieden.  Het  meest dichtbij is de omgeving van Diepholz in Duitsland. Speciaal voor de kraanvogels, wordt er extra maïs verbouwd.  Kraanvogels komen er massaal op af. En daar komen vogelaars weer massaal op af.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs