Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Koolmees-kuikentjes

Peter de Vries, NIOO | donderdag 3 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1004x

Ondanks het feit dat in de bekendste nestkast van Nederland nog niet veel loos is, is dit zeker niet het geval in heel veel andere nestkasten.
nestje van de boomklever / Henri Bouwmeester

Neem die van het NIOO. Het is niet zo dat alle kasten bezet zijn - dat zou voor de onderzoekers ook wel iets teveel van het goede zijn. Maar er is toch een redelijk goede bezetting.

Wat je gewoonlijk elk jaar ziet zijn regionale verschillen, zo was het gisteren op de Hoge Veluwe tijd voor beschuit met muisjes. In maar liefst tien nestkasten kropen jonge koolmeesjes uit de eitjes. En dat gaat de komende dagen zo in een rap tempo verder.

Op Vlieland daarentegen zijn ze nog niet zover. Traditiegetrouw loopt het daar altijd een week of twee achter op de rest van ons land. Dit komt natuurlijk doordat Vlieland omringd is door zeewater, wat in deze tijd van het jaar nog koud is. 

Het gaat nu allemaal in een rap tempo, veel mezen zijn nu aan het broeden en in de komende dagen gaan veel nestjes uitkomen. De NIOO-onderzoekers verwachten dan ook een piek in het onderzoek die loopt van ongeveer 15 - 25 mei. Natuurlijk blijven wij jullie op de hoogte houden hoe het verder loopt dit broedseizoen. 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs