Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Koningsdagkind?

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 24 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 794x

Als alles naar wens verloopt gaat het volgende week gebeuren: dan kruipen de jonge steenuiltjes uit hun eieren! Volgens aloude BdL-traditie een spannende tijd waarin veel kijkers het geluid extra hard zetten om niets te missen van de piepshow. En, minstens zo belangrijk: wie wint de kuikenpoll?

Eerst even voor de wat minder ingewijde kijkers een korte toelichting op de piepshow. Vanaf ongeveer 24 uur (vaak minder) voordat het jong uit het ei kruipt, kunnen we een ijl gepiep uit het ei horen. Nadat het kuiken met zijn snavel de luchtkamer in de stompe kant van het ei heeft aangepikt, komt zijn longademhaling op gang. Nu is hij in staat om te piepen en zo zijn komst aan te kondigen. De eerste stap in zijn bevrijding uit het ei. 

Aanstaande moeder steenuil reageert hier direct op en communiceert met tokkelende geluidjes met haar kroost in de dop. Als we dat horen (soms horen we dat eerder dan het ijle gepiep) weten we dat het niet lang meer zal duren. Zet de volumeknop van uw computer overigens niet te snel voluit, want zolang vrouw haar akelige gebedelsnurk* laat horen kan dit ernstige gehoorschade geven!

 

De theorie

Wanneer kunnen we het eerste gepiep en het uitkomen van het eerste ei verwachten? Als we terugrekenen op basis van de theorie uit de Handleiding broedbiologisch onderzoek steenuil (verplichte lesstof van het consultatiebureau voor elke aanstaande steenuilenouder) dan zou, uitgaande van de eerste legdatum op 30 maart en de 3 gelegde eieren, het op 27 april al zover kunnen zijn. Koningsdagkind(eren) dus. Maar gelet op de wat langere tijdsduur tussen het leggen van de eieren met het laatste ei op 4 april, zal het vermoedelijk eerder een dagje later zijn, op 28 april dus. Dat is slechts de theorie. En we weten, de werkelijkheid is altijd grillig en onvoorspelbaar.

 

Kuikenpoll

Om het onvoorspelbare, voorspelbaar te maken roepen we elk jaar de hulp in van kijkers. De kuikenpoll. Iedereen die dat wilde kon tot gisterochtend een gokje wagen en voorspellen wanneer het eerst jong uit het ei kruipt. Exact tot op datum én tijdstip. 52 kijkers hebben zich in de strijd geworpen en gaan voor de eretitel Steenuilkuikenvoorspeller 2020. Voor hen is volgende week dus extra spannend!

 

Wat zijn de voorspellingen?

De grafiek onderaan dit blog geeft een overzicht van de 52 voorspelde datums. Eén enthousiaste deelnemer, die met een voorspelde datum van 15 april in vrouw steenuil kennelijk een snelbroeder ziet, ligt helaas al uit de race. Van de andere deelnemers vallen de gokjes tussen 26 april en 6 mei, met twee duidelijke pieken op 29 en 30 april. De gemiddelde voorspelde datum ligt op 29 april en dat zou wel eens heel dicht in de buurt van de daadwerkelijke uitkomstdatum kunnen komen! We hebben duidelijk met kenners te maken. Sowieso hebben we slimme deelnemers, want niemand gokte dit jaar op 31 april.

 

Voorkennis

Of ikzelf ook mee heb gedaan met de kuikenpoll, vraagt u zich misschien af? Nee, dat zou niet eerlijk zijn. Als BdL-medewerker heb ik vanzelfsprekend voorkennis (ik heb meegeschreven aan het script 2020!) en weet tot op de minuut precies wanneer het eerste steenuiltje uit het ei kruipt.

En nee, dat ga ik hier niet verklappen. Ik doe niet aan spoilers. Dan zou voor u, trouwe kijker, de spanning er immers af zijn.

Veel kijk- en luisterplezier de komende tijd!

 

*Inmiddels heeft het online gokbureau van BdL een nieuwe wedstrijd uitgeschreven: bedenk een alternatief voor de benaming ‘bedelsnurken’. Doe mee en strijd voor de eeuwige roem!

 

 

De 52 voorspelde uitkomstdatums uit de steenuil kuikenpoll 2020.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs