Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Kelvin Klaassen
Kelvin Klaassen | donderdag 19 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 546x
Voordat ik begin met de blog: de storm van 19/05/2022 zag er erg heftig uit, maar Harm, de boswachter, heeft al kunnen bevestigen dat het nest ongedeerd door de storm is gekomen.
Goed, eerst maar eens de eieren. Elk van de drie eieren van de visarend is een waarlijk evolutionair hoogstandje. Een vogelei is compact en complex, maar heel concreet is het de ruimte waarbinnen, na bevruchting, een vogelkuiken ontwikkelt. Op het plaatje hierboven kun je zien dat een ei uit veel verschillende onderdelen bestaat, en al deze onderdelen spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van het kuiken. En dat is maar goed ook! Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld zoogdieren is het directe contact tussen moeder en kuiken vanaf de eileg verbroken. Moeder speelt natuurlijk wel een hele belangrijke rol met het broeden, maar daar zal ik in een toekomstige blog verder over uitweiden.
In de tijd tussen het leggen en uitkomen van de eieren ontwikkelt zich dus een piepklein bevrucht eicelletje tot een embryo tot een ontwikkeld kuiken. Ik zeg ontwikkeld, maar daarmee bedoel ik niet volgroeid. In mijn vorige blog legde ik het verschil uit tussen synchroon en asynchroon uitkomen, maar er bestaat nog zo’n soort tweedeling als het over eieren en kuikens gaat. Namelijk, het verschil tussen nestvlieders en nestblijvers. Heel simpel gezegd zijn nestvlieders kuikens die bij het uitkomen al zo ontwikkeld zijn dat ze meteen zelf voedsel kunnen zoeken. Deze kuikens worden geboren met een dik pak dons en open ogen (voor de degene die op de link hierboven klikken: waarschuwing, hoog schattigheidsgehalte). Voorbeeld van nestvlieders zijn bijvoorbeeld de kievit en kluut.
De visarend, daarentegen, is een nestblijver. De kuikens komen enigszins hulpeloos uit het ei gekropen, en zullen de eerste weken volledig afhankelijk zijn van hun ouders. In tegenstelling tot andere nestblijvers, die volledig kaal en met dichte ogen uit het ei komen, hebben de visarendkuikens al wat donsveertjes (zo is de karakteristieke bruine oogstreep al vanaf het begin heel vaag aanwezig) en openen de ogen zich snel. De gemiddelde broedduur van de visarend is dan ook 38 dagen, even lang als de zeearend, die toch een stukje groter is. Goed, nu zijn de kuikens nog druk bezig met ontwikkelen in het ei, dus in de tussentijd…
Wist je dat alleen vogels eieren met een harde schaal leggen? Wist je dat de keizerspinguïn het record onafgebroken broeden op zijn naam heeft staan (67 dagen!)? Wist je dat een struisvogelei ongeveer 20 keer meer weegt dan een kippenei (ongeveer 1,5kg)? Wist je dat het allerkleinste ei wordt gelegd door de bijenkolibrie, dat die maar 6mm groot zijn en zoveel wegen als de helft van een standaard paperclip? Wist je dat koekoeken zich specialiseren in bepaalde voogdouder-soorten, en hun eieren dus sprekend lijken op de eieren in het nest dat ze parasiteren? Wist je dat sommige vogels niet zelf de eieren uitbroeden, maar composthopen maken die genoeg warmte genereren om het voor ze te doen? Wist je dat eieren poreus zijn en zuurstof naar binnen laten, terwijl afvalstoffen naar buiten kunnen? Nee? Dan weet je het nu wel!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..