Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kom nou naar mijn kuiltje!

Margot de Kam | dinsdag 9 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 726x

Het mannetje gaat de hele dag heen en weer naar de kast, al dagen. Hij wil het vrouwtje zijn mooie kuil tonen.
Man schraapt in de nestkom

Kuilen

Slechtvalken bouwen geen nesten. Ze broeden op riffen of op hoge gebouwen en schrapen een kuiltje in wat grind als nestkom voor de eieren.

Het hele gedoe rondom de nestkom is waar het om draait gedurende de baltsperiode. Vooral het mannetje schraapt veelvuldig in het grind. De kuil, daar gaat het hem om. Daar wil hij zo spoedig mogelijk hun eitjes hebben met zijn toekomstig kroost erin.

Hij probeert het vrouwtje steeds naar de kast te krijgen door te roepen met hoge geluidjes: chupchup, ieechip ieechip. Prooitjes brengen kan ook helpen. Het vrouwtje heeft er echter niet altijd zin in. Zij komt wanneer het haar goeddunkt.

 

Binding

Het gaat om paarbinding, verstevigen van de band met elkaar en met de kast. Vrouw slechtvalk schraapt ook in de kuil, en inspecteert alle hoeken van de kast. Dit is haar band met de nestkast verstevigen. Naarmate de eileg nadert zal zij dit vaker gaan doen.

 

Baltsgesprek

Soms heeft het mannetje succes en komt zij inderdaad. Er volgt een baltsgesprek. Hij prijst zijn kuil aan en er wordt intens gechupt. Het zijn zoete, verzoenende geluidjes. De kopjes zijn veel met de snavel omlaag gericht als teken van vertrouwen. Er wordt hoffelijk gebogen. Soms snavelen ze even.

Dat is voor een roofvogel heel intiem. Het gesprek in de kast, het snavelen en het prooitjes van snavel tot snavel overgeven zijn voor een slechtvalk innige ervaringen.

Al het baltsgedrag maakt bij het vrouwtje hormonen vrij, waardoor haar eierstokken groter worden en eitjes vrijkomen richting de eileider: de ovulatie.

Gaat de eileg deze week beginnen? We hopen het. Vorig jaar kwam het eerste ei van dit paar op 12 maart.

Filmpje: Baltsgesprek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs