Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Klunzig of koelbloedig?

Linda Persoon | woensdag 30 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 461x

En toen zaten er opeens nog maar twee mereltjes in het nest! De afgelopen dagen hebben al twee kuikens het nest verlaten. Koelbloedig sprongen ze de wijde wereld tegemoet. Of was het eigenlijk een klunzige actie?

Volstrekt normaal

Het eerste kuiken besloot afgelopen maandag het eens hogerop te zoeken door op de balk boven het nest te springen. Helaas was daar weinig ruimte en verloor hij zijn grip waardoor hij naar beneden viel.
Het tweede kuiken wilde een sprong maken naar het uiteinde van de hoorn en schatte de afstand blijkbaar niet goed in, want pardoes viel ook hij naar beneden.
Het lijkt er dus op dat allebei de kuikens wat ongepland het toneel hebben verlaten door onervaren klunzigheid. En dat is jonge merel eigen, dus wat dat betreft weer volstrekt normaal 😊

Te jong?

‘Zijn ze niet te jong?’ las ik een paar keer in de chat. Het eerste kuiken is (als het de oudste is) uit het ei gekomen op 16 juni en daarmee 13 dagen oud toen hij het nest verliet. Het tweede kuiken was 14 dagen oud. Jonge merels verlaten gemiddeld na 12 tot 15 dagen het nest. Keurig binnen de marge dus. Het schijnt dat kuikens het al buiten het nest kunnen redden vanaf dat ze 10 dagen oud zijn, maar dat is geen aanrader.
Merels verlaten het nest voor ze goed kunnen vliegen, ook zitten ze nog niet volledig in de veren zoals hun ouders. Voor echte vliegoefeningen is in een merelnest geen ruimte en dus is het op een gegeven moment tijd om te vertrekken om de vleugels te kunnen strekken.
De eerste dagen zullen de jongen zich vooral verstoppen in en onder struiken, na een week kunnen ze vliegen. Ze worden nog gewoon gevoerd door hun ouders, die ze zullen roepen om te laten weten waar ze zijn. Na een week of drie zijn de jonge merels helemaal zelfstandig.
Als u een jonge merel in de tuin ziet zitten die nog niet vliegt, is dat dus volstrekt normaal. Wat u dan wel en niet moet doen kunt u lezen in het blog van vorige week.

Het blijft nog even spannend!

Wanneer zullen de laatste twee gaan? Op het moment van schrijven liggen ze samen, genietend van de extra ruimte, in de nestkom. Maar ik heb er ook al eentje gevaarlijk balancerend op de rand zien staan. Het zal dus vast gauw weer spannend worden! En zullen zij ook door een klunzig-kleuterfoutje naar beneden vallen of springen ze koelbloedig naar beneden? Verlies het beeldscherm niet uit het oog en beleef het mee!

 

Clip door onze clipmaker Emil


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs