Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Kauwenwerkgroep Nederland i.o
Ronald van Harxen | dinsdag 23 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 989x
Het eerste ei wordt op 13 april gelegd, om 8.20 uur. Netjes op tijd, zeker. Nummer 2 volgt 27 uur en 17 minuten later. Het belandt in eerste instantie buiten de nestkom, maar kan met behulp van de snavel naar de juiste plek gerold worden. Beetje slordig, dat wel. Nummer 3 doet er maar liefst 47:45 uur over, maar belandt wel direct op de goede plek. Nummer 4 volgt - redelijk op tijd - na 26 uur en 28 minuten, maar wordt per ongeluk - naar ik aanneem - niet in het nest, maar op het aanvliegplankje gelegd. Een weinig kansrijke plek, om maar eens een eufemisme te gebruiken. Tot overmaat van ramp stoot ze het ook nog eens van de plank. Schrok ze van het hinnikende paard? Alsof er nog niet genoeg ellende was, raakte enkele dagen eerder een van de 2 eerst gelegde eieren kapot; het werd opgegeten, wat moet je er anders mee. Aan nummer 5 begint ze maar niet, heel verstandig lijkt me. In plaats van 4, dus maar 2 eieren. Het kan verkeren.
Spannend wordt het nu om te zien wanneer de eieren uitkomen. Vorig jaar zat er ruim 15 dagen tussen het laatste ei en het eerste jong en bijna 20 dagen tussen het eerste ei en het eerste jong. Als we nu met dezelfde getallen rekenen. komen we uit op 2 mei in de avond of in de vroege ochtend van 3 mei. Maar met dit vrouwtje waag ik me misschien beter niet aan een voorspelling; het kan zo maar 1 dag eerder of later zijn, of 2 dagen. En of beide eieren uitkomen en beide jongen succesvol uitvliegen? We zullen het zien is de beste voorspelling die ik geven kan.
Zondag nam ik even de moeite naar de grootste mij bekende kauwenkolonie te rijden om daar de nesten te tellen. De kolonie bevindt zich onder een spoorwegviaduct en is al bezet zolang ik me kan herinneren. Het viaduct overspant twee smalle wegen en een enkelbaansspoorlijn. Door de constructie op pijlers zijn 10 rijen met elk 15 nissen ontstaan, bij elkaar 150 mogelijke broedplekken. Het tellen is niet erg lastig: vanwege de inmiddels ook bij ons bekende kauwengewoonte enorme aantallen takken en andere zooi aan te slepen, is snel te zien waar zich een bezet nest bevindt. Aan alle kanten puilt het nestmateriaal eruit. Ik telde er 48, misschien een paar meer of minder. Bijna 1 op de 3 nissen is bezet dus. Als er door elk paar 4 eieren gelegd zouden worden en 75% van de nesten zou slagen en 75% van eieren zou een uitgevlogen jong opleveren dan zouden er elk jaar zo'n 100 jongen kauwen uitvliegen. Wat een spektakel moet dat zijn en hoe mooi zou het zijn daar aan aantal camera's te hangen!
Ik heb me voorgenomen in de tweede heft van de jongenperiode terug te komen om misschien wel een aantal heel leuke foto's te maken.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..