Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kleurrijk

Roos Tol | woensdag 9 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 361x

De rhododendron bloeit nog niet, maar bij de vijver is het evengoed een kleurrijke bedoening. Mezen, vinken, roodborstjes, kepen; juist dankzij de nog kale begroeiing leveren ze prachtige beelden op, die onze clipmaker Ed steeds weer zo duidelijk mogelijk in beeld brengt voor ons.

Kleur in de vroege ochtend, als de vijver nog onder een laagje ijs ligt. Kleur in baltsende roodborstjes, sijsjes, merels, kruisbekken.

Het is duidelijk weer de tijd voor sjansen. Indruk maken en scoren is wat de heren willen. Op hun paasbest zijn ze nu.
Met wat krachts- en machtsvertoon en een beetje geluk komt van baltsen paren, van paren eitjes, van eitjes jongen. Daartussenin: nestje bouwen!

Van kuil tot paleis

Niet alle huidige vijvergasten komen hier ook te broeden, er zijn er  “op doortocht”.

In het vorig blogje schreef ik al over het kunstige, bolvormige weefwerk van de staartmezen.
Elders in de wereld leven prieelvogels en wevervogels. Die bouwen overtreffende trappen van wat “onze” staartmees ervan maakt!
Daar lijnrecht tegenover treffen we de Columbidae. Duiven. Die gooien wat takjes op een richel of in de oksel van een boom. En klaar is duif. Dondert het omlaag? Dondert niet, gooien we wat nieuwe takjes neer.

Er zijn metselaars, vlechters, holenbroeders, hakkers, hackers, kommetjesvormers, platform-isten, stapelaars, kuiltjesbroeders, gooi-maar-neer leggers (al broeden die vaak in zware omstandigheden op bewonderenswaardige wijze hun ei uit; denk aan pinguïns).

Kortom: soorten en vormen van vogelnesten zijn net zo kleurrijk gevarieerd als de vogels zelf!

Gereedschap

De bedoeling van een gebouwd nest is dat de nakomelingen en de oudervogels er goed beschut zitten, gecamoufleerd en veilig. Het nest moet tegen een stootje kunnen - wind, regen, aan- en afvliegende ouders – en niet toegankelijk zijn voor indringers.

We weten uit de jaren BDL dat helaas niet altijd aan al deze voorwaarden wordt voldaan. Hoe goed pa & ma ook hun beste deden en doen.

Wat mij persoonlijk intens verbaast en verwondert, is hoe al deze soorten nesten ontstaan.
Met de snavels.
Vlecht- en metselwerk, sjouwen en sjorren, bikken: alles gebeurt met de snavel. Dat fijne spitse snaveltje van het meesje. De brute bek van een appelvink. Het bijzondere ontwerp van de kruisbek. De halve meters van de langsnaveligen.

Stel je voor dat wij mensen onze woningen zelf moesten bouwen, met als hulpmiddel een tangetje in de mond, en kont en tenen om voor de verfijning te zorgen.
En verder niets!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs