Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Peter de Vries
NIOO-KNAW
Peter de Vries, NIOO | dinsdag 3 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 348x
Kan me goed voorstellen dat je nu het spoor bijster bent. Piek, klepklap? Heeft dit nog iets met onderzoek aan holenbroeders te maken? Nou, meer dan je denkt.
Als de jongen zeven dagen oud zijn vangen we de ouders. Dit doen we doormiddel van een klepje die we in de kast zetten. Onderaan dit blog zie je een foto hoe dit er in de praktijk eruit ziet. Je ziet de open kast van boven met de klep net links van het vlieggat. Het stokje kan je ook zien. De mees vliegt de kast in om de jongen te voeren, komt tegen het stokje aan en de klep valt dicht. Op deze manier vangen wij de ouders.
Op Westerheide hebben we op dit moment 186 nestkasten waarin een kool- of pimpelmees een nest heeft. Je kan je voorstellen dat als al die mezen op ongeveer dezelfde dagen beginnen met het leggen van hun eieren, ze ook allemaal op ongeveer dezelfde dag gaan broeden. De eieren komen dan ook bijna allemaal gelijktijdig uit. Het kleppen (het vangen van de ouders) zal dan ook allemaal op dezelfde dag moeten gebeuren.
Als dit het geval is heb je een hoge en scherpe piek. In het begin valt het aantal ouders dat gevangen moet worden heel erg mee, maar ineens moeten er heel veel ouders gevangen worden. Een heuse klepklap treedt dan op. En het ziet er naar uit dat we dit in dit jaar gaan meemaken, een hele hoge scherpe piek van ouders die gevangen moeten worden.
Persoonlijk heb ik het liefst een klepklap. Een aantal dagen 12 uur per dag werken en de grootste klap is voorbij. Dat is - vind ik - fijner dan heel veel dagen maken waarop weinig ouders gevangen moeten worden.
Zoals het er nu uitziet krijgen we de piek rond de 14e mei. Het is nu al druk, maar dan gaat het echt heel erg druk worden. En als je een klepklap hebt, komen een week later de jongen en masse aan de beurt. Maar daarover in een volgend blog.
Oh ja, kast 26. Negen eitjes, onbedekt en lauwwarm. Voelt allemaal een beetje vaag aan, maar de eitjes waren gisteren niet steenkoud, dus dat geeft hoop. En hoop doet leven, dus wie weet hoe dit gaat eindigen...
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..