Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | maandag 22 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 790x
Tijdens mijn inventarisaties in maart - wat lijkt dat alweer lang geleden! - zat er op de kruising van een tweetal wegen, niet ver van een nieuw opgehangen nestkast een mannetje zo ontzettend fanatiek terug te roepen dat het leek alsof hij van plan was de halve wereld te veroveren. Kort daarna zag ik hem zitten voor de deur van zijn nieuwe woning met een wie-doet-mij-wat blik in zijn ogen.
Uiteraard was het de bewoners ook niet ontgaan, maar ze zagen er steeds maar 1. Zou dat wel wat worden? Op 12 april ontving ik echter een enthousiast mailtje: "We hebben een heuglijk Paasbericht; sinds kort hebben we een tweede steenuil bij onze kast. Vanaf Goede Vrijdag rond een uur of 15 zitten ze gemoedelijk met z’n tweeën in het zonnetje voor het hok, om vervolgens ’s nachts keihard te gaan schreeuwen." Dat moest het mannetje zijn dat ik in maart zo overduidelijk zijn boodschap de wereld in had horen slingeren. Klaarblijkelijk was het overgekomen en was hij erin geslaagd een jongedame voor zijn fraaie huis en grondgebied te interesseren.
Toen we op 30 april ons eerste bezoek brachten, troffen we behalve 3 bebroede eieren dan ook 2 volwassen uilen. De nieuwe dame was geringd - 3.849.502 - en bleek tot onze verrassing geboren in de Beleef de Lentekast, 961 meter verderop. De schreeuwlelijk was ongeringd, maar gaat vanaf dat moment als 3.849.778 door het leven. Op 16 mei zat het vrouwtje nog steeds te broeden, maar op 22 mei was het zover: 3 jongen, ongeveer 4 dagen oud. Teruggerekend moet het eerste ei rond 20 april zijn gelegd. Op 5 juni zijn de jongen geringd. Het waren geen vetzakken. Met een conditie-index van 0.89, 0.82 en 0.90 zaten ze alle 3 iets onder hun streefgewicht. Pa en ma kregen het advies iets beter hun best te doen.
Dat hielp want tijdens de controle afgelopen vrijdag (leeftijdsdag 32) zaten ze op 1.03, 0.90 en 1.01. Keurig volgens het groeiboekje. Alleen de middelste bleef nog wat achter. Maar dat komt goed, zo beloofde hij (zie foto). In de kast troffen we ook 2 grote bonte spechten, maar daar komt het waarschijnlijk niet meer goed mee. Onbaatzuchtig hebben ze een - zij het vermoedeliijk niet geheel vrijwillige - bijdrage geleverd aan de groeispurt.
Dit is de eerste keer dat we een van de Beleef de Lentejongen in levende lijve elders aantreffen. En hoe mooi dat ze in de buurt is gebleven. De afstand is zo gering dat het maar zo kan zijn dat haar jongen en het nieuwe drietal van haar moeder elkaar tijdens hun omzwervingen tegenkomen. Zouden ze dan beseffen dat ze eigenlijk iets van achterbroertjes en - zusjes van elkaar zijn, of hoe noem je zoiets?
Tijdens de nacontrole was er gelegenheid wat foto's te maken voor het familie-album. Enkele van de mooiste - gemaakt door erfbewoners Liza en Fons - treft u bij dit blog. Zij zijn uitermate verguld met hun uilen en - uiteraard zou ik bijna zeggen - fan van de steenuilen op Beleef de Lente. Dat geldt zelfs voor hun huisdieren!
Meer foto's van de kleinkinderen - en ook van de onfortuinlijke spechten - op onze site.
Geeft u ook nog even een tikkie terug aan organisatie die dit allemaal mogelijk maakte? Ook warm aanbevolen voor de niet-Japen onder ons.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..