Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Klein beetje Oehoe-anatomie

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 10 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 183x

Hier is een klein biologie lesje van hoe het onder het verenpak van een Oehoe werkt en er uit ziet.
foto: Roelof Speelman website OWN

Het skelet en de botten

Oehoe botten (en vogels in het algemeen) zijn licht, maar toch heel stevig. Dit komt omdat ze hol zijn van binnen maar toch door verschillende botstructuren verstevigd zijn. Het gewicht van het skelet maakt ongeveer 8% van het totale gewicht uit.

Oehoes (net als alle uilen) hebben 14 nekwervels hiermee kunnen ze de kop 270 graden draaien zonder dat het lichaam mee hoeft te bewegen. Vogels hebben in de poten een aantal botten die met elkaar vergroeid zijn. Zo hebben ze een bot in de poot die tarsus wordt genoemd en eigenlijk een vergroeiing is van de voetwortel- en middenvoetsbeentjes. De tarsus is één van de eerste botten die volgroeid zijn in het skelet en wordt vaak door vogelonderzoekers opgemeten. Deze maat wordt vaak gebruikt als ondersteunende maat om bijvoorbeeld samen met het gewicht en de vleugellengte, iets over de conditie te kunnen zeggen. Of dat het juist een grote of een wat kleinere man/vrouw Oehoe is.

Het borstbeen en de ribben beschermen belangrijke organen zoals het hart en de longen.

Vleugel

In de vleugel zitten een paar lange botten en ook hier zijn een paar botten die met elkaar vergroeid zijn zodat dit de vleugel sterker maakt, de vleugel minder belast wordt en vliegen gemakkelijker gaat zelfs al dragen ze een prooi met zich mee. Er zijn 2 spieren die het vliegen mogelijk maken: de grote vliegspier die de vleugel omlaag trekt en de kleine vliegspier die de vleugel weer omhoog trekt, beide spieren zitten vast aan het borstbeen. Deze 2 spieren kunnen soms tot wel 20% van het totale lichaamsgewicht uitmaken. Ook het vliegen en vliegvermogen komt door de vorm van de vleugel die bij ieder soort weer anders is. Denk aan roofvogels die kunnen zweven op grote brede vleugels of smalle vleugels voor snelle behendige jagers bijvoorbeeld. Uiteraard moet een vleugel gestroomlijnd zijn, dit is noodzakelijk om elke wrijving van de lucht tot een minimum te beperken en daar zorgen de veren ook weer voor een mooi en glad oppervlak.

Voor meer achtergrond informatie en Oehoe-anatomie klik hier

Oehoe skelet foto: Roelof Speelman

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs