Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Klaar om te ringen, 8 mei 10:00 uur

Frank van Groen | donderdag 6 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 604x

Onze uilskuuks groeien nu snel. Nog even en ze scharrelen door de schuur. De beste tijd om de jongen te ringen is voordat ze echt mobiel worden. Komend weekend is het zover.

Zo klein zijn onze kleintjes niet meer. Ze schrokken steeds grotere brokken naar binnen, zie het filmpje Alsnog gevonden. Wie goed kijkt ziet door het dons de eerste veren al doorschemeren, met name op de kop en bij de vleugels. Als de jongen even met de vleugels klapwieken zijn de veerspoelen te zien, een teken dat de veren aan de vleugels nu goed aan het groeien zijn.

Waarom ringen?

U vraagt zich misschien af waarom vogels nog steeds geringd worden. Weten we niet alles al? Het klopt dat er dankzij ringonderzoek, en tegenwoordig ook onderzoek met zenders, steeds meer opzienbare feiten over het leven van vogels bekend zijn geworden. De bewondering voor wat vogels allemaal kunnen neemt daardoor eerder toe dan af. Als relatieve nieuwkomer in Nederland valt er over Oehoes nog veel te ontdekken. Zo kunnen we er achter komen welke afstanden Oehoes afleggen en of er uitwisseling bestaat tussen verschillende populaties.

Terugmeldingen van Oehoes met ringen betreffen helaas vaak dood gevonden vogels. Dat levert dan weer kennis op over de doodsoorzaken van deze grote uilen. Zo komen ze relatief vaak in prikkeldraad aan hun einde. Op kwetsbare locaties kan het vervangen van prikkeldraad door ander soort hekwerk helpen. Op die manier kan ringonderzoek bijdragen aan daadwerkelijke bescherming van deze prachtige soort.

Ook kan via ringonderzoek de overleving van vogels bepaald worden. Die kan variëren als de omstandigheden veranderen. Het leert ons iets over de oorzaken van toe- of afname van vogelpopulaties. Het bepalen van gegevens als gewicht en vleugelmaat tijdens het ringen levert kennis op over conditie, leeftijd en geslacht van de jongen.

Kan ringen dan helemaal geen kwaad?

Als je het de vogels zelf zou vragen zouden ze natuurlijk liever niet geringd worden. Het levert gedurende korte tijd een hoop stress op. Vogels hebben geen last van de ringen om hun poten, zo heeft de praktijk uitgewezen. Ze kunnen er oud mee worden. Vogels ringen mag alleen met een ringvergunning, en die krijg je niet zomaar in Nederland. Liefde voor het vak, deskundigheid en een goedgekeurd onderzoeksdoel zijn een vereiste.

Niet geëmancipeerd

De rollen zijn traditioneel verdeeld bij ons stel Oehoes, al lijkt het er op dat vader Oehoe graag wat meer aan de voedering van de kuuks zou willen bijdragen. Hij krijgt de kans niet zoals in de filmpjes Wanhopige man en 5x Konijn en toch niets te zien is. Vader heeft duidelijk moeite de prooi af te staan, blijkt uit al dat gekonijntrek met ma. Je zou haast zeggen dat hij graag zelf zijn jongen een keer wil voeren. Maar misschien speelt het instinct op dat je als uil een eigenklauwig gevangen prooi ook het liefste zelf op eet.

En als zich dan de gelegenheid voordoet weet pa eigenlijk niet zo goed wat te doen, arme vader. Als dat maar geen trauma oplevert.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs