Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kippenvel!

Sharon Lexmond | vrijdag 3 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 785x

Bijna al het dons heeft plaatsgemaakt voor veren. De zeearendenkuikens hebben eigenlijk alleen nog maar een donzen petje op. Het dons op de kop is ongeveer het laatste kuikenpluis wat verdwijnen zal.

De veren van de ''kleine'' zeearendjes zijn al flink in de groei! Sommige veren zullen al uitgegroeid zijn, zoals de contourveren (die bedekken vooral de romp, borst en kop) waar andere veren zoals hand-, arm- en staartpennen nog volop in de groei zijn. Het lijkt van een afstandje wel blauw van kleur te zijn.

 

Hoe groeien veren?

Waar wij mensen in onze huid overal haarzakjes hebben zitten, is dat bij vogels nét even anders. Zij hebben veerzakjes ofwel, veerfollikels. Vanuit die follikels, word doormiddel van een heel aderennetwerk een veer gevormd. Aan de veerzakjes zitten miniscule spiertjes vast. Dit maakt ook dat de vogel zijn veren kan opzetten bij kou of om te imponeren. Als er geen veren aanwezig zouden zijn en de spiertjes trekken samen, zie je op iedere plek waar een veer had moeten zitten dus kleine bultjes ofwel, kippenvel!

De veer begint te groeien vanuit de huid en dit proces is misschien wel het best te vergelijken met een bloembol waaruit een bloem aan het groeien is. Zodra de veer (of bloem) is uitgebloeid, valt hij eraf om vervolgens later weer een nieuwe veer (of bloem) te vormen. Een veer kan dus, als deze beschadigd is niet herstellen of ‘’aangroeien’’. Een vogel zal moeten wachten totdat de veer uitvalt tijdens de rui.

 

Blauw bloed?

De blauwe kleur aan het begin van de veer wordt veroorzaakt door het dikke bloedvat dat daar nog loopt. dit verdwijnt langzaam naarmate de veer bijna is uitgegroeid. 

Laten onze kuikens eerst maar eens het verenpakje volledig groeien! En dan duurt het nog eens een paar jaar voordat alle kuikenveren plaats hebben gemaakt voor volwassen veren...

 

 

de groei van een veer uit 'manual of Ornithology'

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs