Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Zeearend boven de Alde Feanen (foto: Romke Kleefstra) Romke

Door Romke Kleefstra
Sovon Vogelonderzoek Nederland

Kilo’s arend en meters stront

Romke Kleefstra | zaterdag 16 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 952x

Terwijl de jonge havik vliegoefeningen op het nest uitvoert, ligt ondertussen achter de camera een prachtig chocoladebruin jong van de zeearend op het nest. Met zes meter stront eronder…
Stront onder de nestboom van de zeearend (foto: Romke Kleefstra)

Baard in de keel

Eerst even over de jonge havik. Is het een man of is het een vrouw? Qua formaat lijkt het jong overeen te komen met de moeder, die fors groter en dikker is dan de vader. Dat loopt nogal uiteen bij haviken, want een jong mannetje dat op punt van uitvliegen staat weegt rond de 700 gram, terwijl een jong vrouwtje dat bijna uitvliegt doorgaans ruim een kilo weegt.

Je kunt het echter ook horen. In tegenstelling tot mensen zijn het bij de haviken de vrouwen die de baard in de keel hebben. Toen onze jonge havik met ‘haar’ kop pontificaal voor de camera zat en begon te ‘kekkeren’, liet ze het geluid van een vrouw horen. Dat van mannetjes is hoger en scheller.

 

Kilootje meer of minder

Ook bij zeearenden zijn de vrouwen forser, maar qua gewicht komen er dan wel wat kilootjes bij ten opzichte van de havik. Met het ringen van jonge zeearenden, wat we doen als de jongen vrijwel volledig in de veren zitten, zien we het verschil duidelijk tussen man en vrouw. Volgroeide jonge zeearendvrouwen wegen rond de vijf kilo, de jonge mannen rond de vier. Dat is wat anders dan jonge haviken, buizerds of bruine kiekendieven. Om van torenvalkjes met een gewicht van 200-250 gram maar te zwijgen.

 

Een stralenkrans van stront

Wellicht is het u opgevallen dat zo’n jonge havik het redelijk schoon houdt in het nest. Dat komt omdat jonge roofvogels netjes over de rand poepen. Daar kunnen sommige andere soorten nog heel wat van leren. Met dat netjes over de rand poepen creëren de jonge roofvogels onder de nestboom een fraaie ‘stralenkrans’ van stront. Hoe breder de straal, hoe ouder het jong. Je zou bijna kunnen zeggen dat er per week een metertje bij komt. Rijkt de stront tot 4 meter van de boom, dan is het jong wel een week of vier oud. Helemaal precies is dat niet, maar de hoeveelheid stront en de afstand van de boom is een goede indicatie voor hoe het er op het nest voor staat.

 

Jonge zeearend(en)

Afgelopen week namen we een kijkje vanaf de grond bij het zeearendennest. Onder het nest waren de brandnetels, bramen en klimop wit van de zeearendstront. Tot op ruim zes meter van de nestboom was het te vinden en er lag dusdanig veel dat we vermoeden dat het wel eens om twee jongen zou kunnen gaan. Kort posten nabij de nestboom, turend door verrekijker en telescoop, zagen we een paar keer een jong bewegen. Een dikke bruine kop, een dikke bruine kont met nog wel wat dons tussen de veren. Een tweede jong liet zich niet zien, maar vanaf de grond blijft dat lastig te zien, zeker als de jongen niet staan maar liggen. Het jong in de Alde Feanen is zo’n beetje het jongste zeearendjong in Nederland, want de anderen zitten strak in de veren en een enkele vliegt al. Het is alleen toch nog even afwachten of het er eentje of twee zijn. Dat zien we vermoedelijk de komende tijd wel, want zo snel als de jonge havik gevlogen is, zo lang duurt het bij de zeearend eer de jongen uitvliegen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs