Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kiloknallers en grammengroeiers

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 19 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 779x

Zoals aangekondigd wordt het drietal vrijdagavond geringd, gemeten en gewogen. Uiteraard zijn ook wij erg benieuwd naar de gewichten van de jongen. Zijn ze, na al die muizen, plofkuikens geworden? Of heeft het meikeverdieet zijn vruchten afgeworpen en hebben ze deze week louter balansdagen?

De eerste twee weken van een steenuilenkuiken staan in het teken van aankomen. Veel aankomen. Door de bank genomen ver-elf-voudigt in die periode het gewicht van 10 gram fris uit het ei, tot bijna 110 gram op halfwasleeftijd. We hebben gezien en in de voedselblogs kunnen lezen dat de eerste twee levensweken van het drietal samenviel met een overvloedig aanbod aan kiloknallers. Het kan bijna niet anders, dan dat de jongen in die periode flink voorliepen op hun streefgewicht uit het groeiboekje.

De jongen (vandaag 19 dagen oud) zijn al weer in hun derde week. Ook nu zet de gewichtsgroei gestaag door, maar gaat er ook veel energie zitten in de ontwikkeling van het verenkleed, zoals we goed kunnen zien. Het grijze nestkleed maakt plaats voor de kenmerkende bruine dekveren* en de vleugels beginnen nu serieus te groeien. We zien de jongen zelfs al hun eerste vleugelklapperoefeningen doen.

 

Drie weken oud

Vanaf de derde week vlakt de gewichtsontwikkeling af. Rond hun 21ste levensdag zijn ze ongeveer 135 gram en tot hun ‘uitvliegleeftijd’ rond leeftijdsdag 30 - 35 nemen ze nog maar beperkt in gewicht toe tot circa 150 gram. Als we de webcamjongen vrijdag wegen en meten zijn ze 22 dagen oud en zouden ze, pak ‘m beet, tussen 135 en 140 gram moeten wegen. Volgens het groeiboekje.

 

Een kijkje in de keuken bij andere gezinnen

Afgelopen veldronde op vrijdag/zaterdag hebben we de jongen uit enkele andere ‘vroege’ nesten geringd, gemeten en gewogen. Van twee van deze nesten zijn de jongen van vergelijkbare leeftijd als de drie webcamjongen (twee dagen ouder). Ook de jongen in deze andere nesten hebben net als het webcamdrietal tijdens hun eerste twee levensweken vermoedelijk optimaal geprofiteerd van het rijke aanbod aan woelmuizen. De eerste week van mei zijn immers, net als bij het webcamnest, op grote schaal de graslanden in de omgeving van die nesten gemaaid.

De gewichten van de jongen in die andere nesten logen er in elk geval niet om. In het nest met twee jongen (uit twee eieren) van 17 dagen oud, waren de pullen maar liefst 16% zwaarder dan volgens het groeiboekje. Niet zo gek misschien, met maar twee snavels te voeden. Maar ook in het andere nest, met vijf jongen (uit vijf eieren) van 18 dagen oud, hadden de jongen hoge gewichten. Die pullen waren gemiddeld 14% zwaarder dan gebruikelijk op die leeftijd (zie foto bovenaan dit blog; vermoedelijk vier meisjes en één jongetje).

Van veel andere, later gestarte nesten zijn de jongen (eind) afgelopen week uitgekomen en zal de grote voedselbehoefte van de pullen in veel gevallen niet samenvallen met een maai-muizen-piek. Een vroeg gestart legsel was dit jaar kennelijk een goede keuze. Petje (!) af voor de perfecte timing van ons webcamstel!

 

We gaan het zien

Zoals u eerder in Ronalds blogs kon lezen behoort de grote muizenaanvoer inmiddels tot het verleden en moeten de jongen zich tevreden stellen met meikevers en ander kleiner grut. Ook heel lekker en voedzaam, naar men zegt. Of we het overvloedige voedselaanbod uit hun jonge jeugd aanstaande vrijdag nog weerspiegeld zien in bovenmatige gewichten? We gaan het zien!

 

* Helaas geven de infraroodbeelden alleen 50 tinten grijs. Vrijdag tijdens het ringen zullen we voor ons vlog mooie kleuropnamen maken!

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs