Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kijkje achter de schermen bij de opvang (www.delokkerij.nl)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Kijkje in de ooievaarsopvang

Caroline Walta, STORK | zondag 3 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 943x

Het hospitaal voor verzwakte en gewonde ooievaars is De Lokkerij in Drenthe. In deze blog krijgen we een exclusief kijkje in hoe het opvangen van jonge ooievaars in z'n werk gaat.

"Plof", daar lig je dan op de grond, uit het nest gekukeld. Het kan zijn dat niet goed gezond bent en je korte leven stopt. Het kan zijn dat je sterk bent en je terecht komt in de vogelopvang.

Eerst word je van alle kanten bekeken en betast:

- een harde buik, een teken dat je op het op het nest waarschijnlijk meer zand en gruis binnen hebt gekregen dan echt voedsel, zoals regenwormen en kevers.

- daarom krijg je een spuitje water met laxeermiddel in je snavel om ervoor te zorgen dat je het vuil kan kwijtraken als poep en braakbal.

- als je kleine wondjes hebt, worden ze ontsmet en dat prikt even. Het spul is roodbruin, dus je bent nu even niet op je mooist.

- je moet aansterken, daarom krijg je een stuk dood kippenkuiken... of je wil of niet. Hup, ze stoppen het zo in je keel. De volgende ronde moet je wel zelf kunnen eten.

- dan moet je vooral veel slapen. Je ligt in een krat met stro en hooi  en als je het koud hebt, ga je onder de warmtelamp.

- als je wakker wordt, lig je waarschijnlijk met meer soortgenoten. Je kunt lekker tegen elkaar aankruipen, maar als het eten komt, moet je er als de kippen bij zijn!

Kleuterklas

Na deze eerste opvang ("ehbo"), wordt het leven op het nest zoveel mogelijk nagebootst. De jonge ooievaars worden niet met de hand gevoerd, maar moeten hun eigen maal uit de bak voer pakken. Verder is er gekozen voor een deels overdekte opvang in de buitenlucht, zo zien en horen de jongen andere ooievaars en vogels.

Basisschool

Op de leeftijd van uitvliegen gaan ze naar een grasland met vijver op het terrein. De plek van de zijkanten afgesloten, maar van boven open en (volwassen) ooievaars vliegen er in en uit. Zo kunnen de jongen wennen aan soortgenoten en als het zover is, gaan ze zelf op de wieken. Uit het ringonderzoek blijkt dat ooievaars uit de opvang ook op trek gaan en dat vinden we belangrijk: een ooievaar moet na herstel zelfstandig de wijde wereld ingaan.

Vaak leuk en soms niet...

Het hoort erbij dat te ernstig verzwakte jongen het niet redden of dat ze ingeslapen moeten worden. En bij de opvang hoort ook: kledders aangekoekte poep uit bakken schrobben, kleffe braakballen uitpluizen, tientallen dode eendagkuikens aan stukken knippen, bloed zien met kriebelbeestjes, om zes uur op, om elf uur nog even de mail checken en dan naar bed.

Zelf zien?

De familie Koopman doet dit allemaal met hun mede-vrijwilligers in De Lokkerij... al 37 jaar. De opvang/ehbo is niet voor publiek toegankelijk, maar de plek is - zeker voor ooievaarsliefhebbers - een aanrader om te bezoeken. Je kunt er veel verschillende nesten zien: op palen, op daken, in bomen. Buiten kun je genieten van de mooie tuin, binnen kun je je vermaken met een tentoonstelling over het leven van de ooievaar. Open van 1 mei tot 1 september op zaterdag van 13 tot 17 uur. Kijk voor meer informatie op www.delokkerij.nl


Op de fotobanner van links naar rechts:

- drie jongen in de opvang buiten. Erboven de warmtelamp die aan gaat als het koud is.
- klaar voor de eerste opvang, nu ziet het er nog schoon uit. Maar wat kunnen ze poepen...
- "after-dinner-dip", na de maaltijd vallen de jongen in slaap en ze kunnen zelfs snurken.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs