Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto eitjes: Corrie Decock-Sterk

Door Lilian Roosenboom

Kijken is nog geen zien...

Lilian Roosenboom | woensdag 8 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 134x

Sst… horen we al wat? Fluisterend zitten wij kijkers met onze neus tegen het beeldscherm geplakt. Buiten is het 15 graden, kil en miezerig, binnen stijgt de temperatuur door de spanning.
foto: Corrie Decock-Sterk

Omdat de eitjes veilig diep onder V in het warme nestje liggen, kan het zomaar gebeuren dat vrouw en man merel – want die komt nu al regelmatig kijken - veel eerder dan wij kijkers weten wanneer er een doorbraak is; kijken is nog geen zien!


UITGETELD
 

In onze hoofden gaan berekeningen op en neer, zou er nu wel… of toch niet??

Dertien, veertien dagen na een eerste ei, maar wanneer wérd dat eerste eitje dan gelegd? De 25ste… of eerder.. of later? Twijfel alom. En ons (uit)tellen gaat maar door, helaas geldt dat niet voor de kijkers-teller in de linker bovenhoek. Die blijft maar schommelen tussen de 2 en de 5 kijkers. Gelukkig maar dat die haperende teller geen enkele invloed heeft op de uitkomst van ons broedgeval. Zien we eenmaal gele puntjes of eischaalrestje, dan kan het omgekeerde ook zomaar het geval zijn en schiet die teller omhoog!

Over wiebelende gele snavelpuntjes gesproken. Man en vrouw merel weten door die signaalkleur precies waar ze het voedsel in moeten loslaten. Als het piepjonge mereltje zich uit het ei heeft weten te bevrijden, is het eerst even uitgeteld; het ligt stil bij te komen van alle inspanning. Maar zodra kuikens uit het ei zijn, gaan man en vrouw beide, vol voor de verzorging!


TOPTEAM
 

Merels doen vol overgave aan de drie R’s*: Rust, Reinheid en Regelmaat.

Vrouw merel zorgt de eerste dagen voor rust, ze houdt de kleine roze, nog naakte, kuikentjes warm en beschermt ze tegen eventuele belagers als eksters of kraaien. Man merel brengt de eerste dagen met grote regelmaat voedsel naar het nest, voor vrouw en de jonge mereltjes.

Na een paar dagen, als de jongen wat groter worden, gaat vrouw steeds meer mee helpen om voedsel te zoeken en wisselen man en vrouw elkaar daarbij af in een vast ritme. Voor de veiligheid van de jongen blijft er dan eerst nog wél een oudervogel bij het nest.

Wat reinheid betreft; het nest wordt door beide oudervogels zo goed mogelijk schoon gehouden. Want wat er aan voedsel in gaat, moet er natuurlijk ook weer uit. De eerste dagen, zolang de jongen nog klein zijn, net als hun maagjes, komt er weinig uit. Dan eten man en vrouw die poepjes gewoon op. Maar kleine mereltjes groeien snel -  als kool - schreef ik eerder al eens. Poepjes opeten wordt dan ondoenlijk; die worden opgepikt en buiten het nest gebracht. Ook als één van de jonge mereltjes het in de eerste dagen niet redt, brengt één van de oudervogels het lijkje buiten het nest.


HAPPY BIRDDAY

Maar nu loop ik op zaken vooruit, eerst maar eens de blijde komst afwachten van onze piepjonge mereltjes. Wanneer dat precies zal zijn, zullen we nooit weten, maar dat het gaat gebeuren is wel zeker; ook al zijn wij kijkers door de spanning nu al bijna uitgeteld.

 

 * de drie R's: opvoedkundige stelregel uit de 20ste eeuw.

PS De nestfoto’s zijn dit keer van onze team Merel correspondent elders in het land. De foto’s zijn dan ook niet bij ons BdL-nestje genomen, maar geven wel een goed beeld hoe het er uitziet in de eerste uren na het uitkomen van de eitjes bij een jong merelgezin.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs