Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 3 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 222x

Als er 1 vogel is die sprekende ogen heeft ………………zeg nou zelf dat is toch echt onze Oehoe!
Foto: Andreas Schüring

Die blik in de ogen

Grote naar voren gerichte oranje/gele priemende ogen die dwars door je heen lijken te kijken. Soms met een strenge, maar altijd  scherpe blik. Doordat de ogen naar voren gericht zijn kunnen Oehoes net als wij mensen alles driedimensionaal zien. Omdat Oehoes 's nachts het meeste actief zijn wordt er vaak gedacht dat ze overdag minder goed kunnen zien. Maar dat is zeker niet waar. Het is zelfs zo dat een oehoe met daglicht zelfs scherper kan zien dan wij mensen. Hun ogen zijn zeer efficiënt in het verzamelen en verwerken van licht, maar de meeste uilen zien maar in beperkte kleur of zien zwart-wit en grijs tinten.

Goede oplossing

Wat Oehoes niet kunnen is de ogen in de kop bewegen, iets dat wij mensen weer wel kunnen. Dit komt doordat de grote ogen vastzitten in de schedel, maar hier hebben ze dan weer een prachtige oplossing voor. Oehoes en uilen in het algemeen kunnen de kop zo draaien dat ze alle kanten op kunnen kijken zonder dat ze daarvoor de rest van het lichaam moeten bewegen…………moeten wij eens proberen…….. Dit komt door de hele lange flexibele nek (valt niet op door de houding van de uil en het zit verborgen onder een dikke laag veren) Oehoes hebben 14 nekwervels dat is 2 keer zoveel dan wij mensen. Ze kunnen de kop 270 graden draaien, dat is helemaal van voor naar achter kijkend en dat links of rechts om.

Beschermen van de ogen

Om hun ogen te beschermen, zijn Oehoes uitgerust met 3 oogleden. Ze hebben een normaal boven- en onderooglid, de bovenste sluit wanneer de uil knippert en de onderste sluit wanneer de uil slaapt. Het derde ooglid wordt een nictiterend membraan genoemd en is een dunne laag weefsel die diagonaal over het oog sluit, van binnen naar buiten. Dit reinigt en beschermt het oppervlak van het oog. Zie foto.

Wil je meer weten hoe de ogen en het gezichtsveld werkt bij Oehoe klik dan hier.

foto: Roelof Speelman

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs