Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming
Caroline Walta, STORK | zondag 10 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1323x
Als de camera's van Beleef de Lente aangaan op 17 februari, worden we meteen opgeschrikt door een knokpartij op het nest. Eén ooievaar is duidelijk te herkennen, man (pa) met de aluminium ring om de rechterpoot. De andere ooievaar is een vrouw, anders zouden ze niet zo zij aan zij op het nest staan. De aanvallende ooievaar lijkt aan het kleinere formaat te zien ook een dame.
Zet je schrap: clip nestverdediging
De aanvallende ooievaar is behoorlijk vastberaden en het gevecht duurt meer dan een uur. Vervolgens keert de rust terug en staan man en vrouw weer ontspannen op het nest. Alleen met de paringen gaat het niet van harte. Je ziet de vrouw toenadering zoeken, maar de man is er niet van onder de indruk. Dat is opvallend voor een hecht paar als "pa en ma" uit Gennep.
Na alle observaties en videobeelden komt aap uit de mouw. De dame op het nest is een vreemdeling. Op 19 februari weet de oorspronkelijke vrouw - zonder verdere gevechten - haar plek in te nemen. De verandering in het gedrag valt meteen op: het paar bouwt gezamenlijk aan het nest en wordt er uitbundig gepaard.
Een uitgebreid artikel beschrijft de individuele kenmerken en alleen al aan de kop zijn dat 17(!) punten. Voor het gemak heb ik ze samengevat en hieronder in tekst en beeld genoteerd (bron: Köppler & Herrmann 2008).
1) verenpartij achter het oog (lengte en vorm)
2) kleur van de iris (donker of lichter bruin, soms grijsblauw)
2a) oogring (vorm en structuur)
2b) kale huid achter het oog (vorm en structuur)
2c) kale huid voor het oog
3) vorm van het voorhoofd (profiel)
4) bevedering vanaf de bovensnavel (beginpunt, veerkleur)
5) neusgat (plek en vorm)
6) boven- en ondersnavel (vorm)
7) binnenkant van de snavel (vorm, plat of beetje open)
8) snavelpunt (vorm en kleur)
9) krop (vorm, formaat, kleur)
10) bevedering vanaf de ondersnavel (incl. kleur van overgang krop
Moeten we nu - volgens het boekje - tot de conclusie komen dat "pa" ooievaar een bril nodig heeft?!
De ooievaars herkennen elkaar aan veel meer dan uiterlijk. Het gaat vooral om het gedrag. De man kijkt op het nest vooral naar het geheel en dat is "met deze ooievaar kan ik zorgen dat er nageslacht van mij komt." Waarschijnlijk is de vreemde dame heel toeschietelijk geweest en zijn we er allemaal met open ogen in getuind.
Laten we vooral lekker blijven... kijken!
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..