Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kievit als eerste

Frank van Groen | zondag 31 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 187x

Het weidevogelseizoen staat eind maart op het punt van uitbarsten. De eerste kievitseieren zijn gelegd. Hoewel soms nog koud en guur groeien gras en kruiden, wormen en insecten. Weidevogels weten dat en maken zich klaar om van de voedselbonanza die zich binnenkort voordoet te profiteren.

In de polder doen het sappige gras, de nog vochtige grond en de eerste bloemen verlangen naar warmere lentedagen. De baltsroep van kievit en grutto is overal te horen in polders waar nog of weer natuurvriendelijk wordt geboerd. Ondanks goede voornemens bij velen helaas nog geen vanzelfsprekendheid vandaag de dag.

Vroeg en later

Als een van de eerste weidevogels legt de kievit haar eieren. Daarom staat het eerste kievitsei symbool voor het begin van het voorjaar. Dit jaar werd het gevonden op 8 maart in Groningen. Volgens de traditie wordt dit eitje aangeboden aan de commissaris van de koning en de burgemeester van een gemeente, vanaf het midden van de 19e eeuw tot 1969 ook aan de koningin. Andere weidevogels starten later met broeden, zoals onze nationale vogel, de grutto. Daarna volgen tureluur en scholekster.

Op het eerste boerenlandvogelcamfilmpje van 2024 Zonlicht, camera, actie! zien we naast een broedende kievit ook al een paartje grutto’s lopen. Die zijn nog op zoek naar een geschikte locatie voor een nest.

Kievit in ideaal biotoop

Prominent midden onder in beeld van de boerenlandvogelcam is de locatie van het kievitsnest te zien, vooral als er gebroed wordt. En wat een ideale omgeving voor een vogel als een kievit! Het nest hoog en droog op wat strootjes en tussen pollen gras. Vlakbij een plasdras greppel met wat zuringen. Na het uitkomen van de eieren kunnen de jongen daar, in de nabijheid van het nest, meteen voedsel vinden. En dekking tussen de zuringbladeren als pa en vooral moe waarschuwen voor gevaar.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs