Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bart Franken
Vogelbescherming
Bart Franken | zondag 30 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 585x
Je zult misschien denken, die jongen is gek geworden. De Blauwe Reiger? Dat is misschien wel de meest algemene reiger van ons koude kikkerlandje! Jazeker, zeg ik dan. Maar zeldzaam is ook relatief uiteraard. Waar de vogel in ons land veel voor komt, zijn er ook streken waar vogelaars helemaal wild worden als ze een blauwe reiger zien staan. Ik ben een keer een paar Amerikanen in Japan tegen gekomen. Nou, de eerste de beste Blauwe Reiger werd uitgebreid op de foto gezet, helemaal blij waren ze. Tja, it's all a matter of perspective.
Laatst kwam de Blauwe Reiger even een kikkertje pikken in onze vijver. Maar is het nou bijzonder om dat te zien op onze webcam?
De Blauwe Reiger, Ardea cinerea. Een echte globetrotter. Deze vogel komt voor in een groot deel van Europa, Rusland, Zuid- en Midden Afrika, Zuid Azië en Zuid-Oost Azië tot in Japan. Alleen Noord- en Zuid Amerika en Australië komt de vogel niet voor. De wereldpopulatie wordt door de IUCN geschat op tussen de 500.000 en 2.500.000 volwassen vogels. In Nederland was volgens SOVON de Nederlandse broedpopulatie in 2022 rond de 10.400 broedparen. Dit was echter wel eens anders. Door vervolging, strenge winters en een slechte waterkwaliteit (=minder voedsel) daalde het aantal broedparen tot een dieptepunt van ongeveer 3.500 broedparen in 1963. Gelukkig is de Blauwe Reiger daar inmiddels enigzins van hersteld. Het aantal broedparen is gestegen door betere waterkwaliteit, zachtere winters en geschikte plekken om te broeden.
Blauwe Reigers nestelen soms alleen, maar vooral in ongeorganiseerde kolonies. Het is best indrukwekkend om te zien. Hoog in bomen maken ze een nest. En uhm... Ooit een reiger-flats gezien? Ik kan je vertellen, je wil niet onder zo'n kolonie door wandelen. Het risico is te groot...
De Blauwe Reiger, hoe zit het eigenlijk met die naam? Tja, als je het verenkleed bekijkt, lijkt het wel mooi blauw-grijs. Vooral in het veld, tussen al dat groen. Maar het Latijnse cinerea betekent ook letterlijk grijs. En in het Engels is het de "Grey Heron". Waarom wij Nederlanders het dan weer blauw moeten noemen... Ach, het is in ieder geval een hele mooie vogel om te zien, zeker een volwassen vogel in broedkleed met lange, sierlijke afhangende veren aan de hals, de zwarte kopstreep met afhangende zwarte veren en de geel-oranje dolkachtige snavel.
In onze vijver van Beleef de Lente kwam de Blauwe Reiger een lekker kikkertje weg snaaien. We zien de Blauwe Reiger vaak in in het landschap staan langs- of in een sloot, op zoek naar vissen en amfibieën. Deze vogel is dan ook een echte sloot-specialist. Als de vogel iets te pakken krijgt, vreet hij het op. Ik heb een keer een Blauwe Reiger zien worstelen met een paling van ongeveer 60 cm. Dat zag er erg gaaf uit. Maar ook muizen, jonge vogels, mollen, grote slakken, insecten en zelfs slangen moeten oppassen voor een Blauwe Reiger.
Wie weet komt de Blauwe Reiger nog wel een keer langs bij de vijver. Hoe we daar achter komen? Blijven kijken!
~ Bart
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..