Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Keep it going / De barmhartige vijvergast

Roos Tol | woensdag 20 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 133x

Je zou het bijna vergeten bij “de webcam met de meeste eieren”. Maar ook hier zijn we bezig met vogels spotten. Onder de durf-als die dril en kwaak trotseren vinden we onze vaste gasten; merel, heggenmus, mezen, vinken… en een keep! Die geen keep is, maar een barmsijs. Dus.

Hoe goed bent u in de Scandinavische talen?


Kepen zijn in ons land tamelijk zeldzaam als broedvogel. Ze komen uit het hoge Noorden afgezakt om te overwinteren of om door te trekken. De keep die we nu bij de vijver zien, is er dus eentje van de voorjaarstrek-lichting. Hij voelt zich goed in het gezelschap van vinken.

Hoe herken ik de keep?
Meende ik dat kepen vallen in de categorie KBV’tjes – kleine bruine vogeltjes – niets is minder waar. Kepen hebben prachtige kleuren: witte buik, oranje borst, oranje dekveren, glanzend blauwzwart koppie en – manteltje ( zie de Vogelgids ). En: hij heeft een allesdoordringende snerpende zang.
Als je ‘m mocht hebben gemist bij het spotten, dan kun je ‘m misschien nog wel horen roepen.
Dankzij clipmaakster Nina kunnen we de keep toch nog even mooi in beeld waarnemen. Hei, Fringilla montifringilla!

Drijfsijs

Wie zich door geen kikker of dril liet tegenhouden, sterker nog: dankbaar gebruik maakte van de drijvende eilandjes, was de sijs. Wat een prachtig beeld! “Sijs op dril”, je zou ‘m zomaar als poster aan de muur willen hebben. Of versturen als kaart. Al weet ik niet zeker welke boodschap je daarmee zou overbrengen.

Lente

Wat een vreugdesprong maakte mijn hart toen ik het geluid hoorde; de enige echte, onvervalste, prachtige, krachtige raaf.
Ook te beluisteren in de clip van Nina.
De kans dat Corvus corax ooit bij “ons” kikkerpoeltje komt drinken, of zelfs badderen, is heel erg klein. Raven zoeken rust in bosrijk gebied en ze hebben goede redenen om de mens te schuwen. Het is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste vogel die door de mens nagenoeg uitgeroeid is. Maar hij is op zijn terugkeer!
Net als de wolf.

Waarom noem ik raaf en wolf in één adem? Omdat deze beide in symbiose leven. De raaf helpt de wolf, bijvoorbeeld met het lokaliseren van een potentiële prooi. De wolf helpt de raaf: hij opent de prooi, waar raven anders niet doorheen zouden komen.

Op deze eerste officiële dag van de lente kon ik mij niets mooiers wensen. De raaf. De keep. Het winterkoninkje. Een sijsje op het kikkerdril.
En binnenkort: de drilletjes zullen tot leven komen. Mogen we dat zomaar meebeleven, hier, aan de vijverrand.

 

PS. Heb je dat allemaal geschreven. Zitten uitvogelen. Blijkt die toffe keep een grote barmsijs. Welaan, volgende keer doen we de barmsijs. En nu alvast de keep.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs