Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | zondag 26 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 204x
Dat is me toch wel een dingetje, dat fluitje na afloop van een wip. Anjo schreef er ook al over. Het mooie van de Nederlandse taal is dat je er dan gewoon een nieuw woord van kunt maken: fluitwip. Met een daarvan afgeleid werkwoord: fluitwippen. Dan krijgt je zinnetjes als: Een gemiddelde fluitwip duurt hooguit 5 seconden." en "Ze fluitwipten dat het een lieve lust was."
Koot en Bie - de naamgevers van dit blog - hebben de Nederlandse taal verrijkt met zelfgefabriceerde woorden als doemdenken, krasse knarren en regelneef. Die woorden zijn gemeengoed geworden en hebben zelfs de Dikke Van Dale gehaald. Hoe mooi zou het zijn dat ook fluitwippen in de geschiedenisboekjes belandt en bijvoorbeeld tot woord van het jaar 2023 wordt verkozen. Én natuurlijk een plek krijgt in de volgende editie van de Dikke.
Om dat voor elkaar te krijgen is het alleen maar nodig om het woord veel te gebruiken, overal waar dat maar kan, in woord en geschrift. Bijvoorbeeld op een verjaardag waar je op een goed moment - zonder ook maar het minste spiertje te vertrekken - aan de gastvrouw vraagt of ze nog lekker gefluitwipt heeft afgelopen nacht. Wel zorgen dat de rest van de gasten meeluistert!
En in de talloze app-groepjes waarin iedereen tegenwoordig zit leuke gesprekjes starten. In de vriendinnenapp bijvoorbeeld: "Mijn partner lijkt wel uitgefloten de laatste tijd". Of in de buurtapp: "Willen de bewoners van nr. 51 hun slaapkamerraam dichthouden tijdens het fluitwippen!" Beter nog op Facebook een enquete starten met de vraag naar het gemiddelde aantal fluitwips per maand van uw vrienden en de duur ervan. Ik geef zo maar wat suggesties. De mogelijkheden zijn legio, laat uw fantasie de vrije loop.
Ik zou zeggen beste kijkers: zet uw schouders eronder en verhef de kunst van het fluitwippen tot grote hoogte!
En nu we toch bezig zijn met nieuwe woorden, gooi ik er ook maar gelijk maar kneuterpaar in. Want hoe moet je dit kleffe stel anders omschrijven? Als hun geflikflooi maatgevend is voor het aantal eieren, verwacht ik er minstens zeven, zo niet acht!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..