Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kabelhaspel-Koolmees

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 2 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1170x

Heel af en toe kan je je eigen ogen niet geloven. Gelukkig heb ik dat niet te vaak, maar de afgelopen week overkwam het me weer eens. Het heeft - natuurlijk - alles te maken met de Koolmees. En een haspel, dat maakt het zo bijzonder.
De inhoud van de katrol

Deze week geen verhaaltje over het slechte weer, een verkeerde Koolmezen timing en alles wat daardoor mis kan gaan. 

 

Nee, deze week een verhaal over een paartje Koolmezen dat een wel heel bijzondere plek heeft uitgekozen om voor nageslacht te zorgen. De exacte locatie blijft geheim, maar ergens in Nederland staat een mooi huisje op een mooie dijk die ligt langs een nog veel mooiere rivier. En voor dit huisje ligt een kabelhaspel. En deze ligt daar maar te liggen, al een behoorlijk lange tijd. 

 

'Hmmm, weinig spectaculair' zie ik je denken. En ja, dat is het ook wel een beetje. Totdat die kabelhaspel ontdekt werd door Koolmezen. En om een voor mij onverklaarbare reden bedachten dat het een goed idee zou kunnen zijn daarin een nest te bouwen.

 

Ik heb bij dit blog twee foto's geplaatst. Op de ene zie je de kabelhaspel en op de andere zie je het nest dat hier onderin zit. Op dit moment zijn er jonge meesjes. Als ik goed mijn best doe dan tel ik er negen. De ouders vliegen af en aan en doen hun uiterste best hun kroost groot te brengen. 

 

De hamvraag is nu natuurlijk hoe die negen jonge meesjes straks uit die best wel hoge kabelhaspel gaan komen. Normaal gesproken wippen ze zo uit het nest, de grote wijde wereld in. Maar bij deze meesjes is dat een ander verhaal; deze zullen eerst een behoorlijk eind loodrecht omhoog moeten proberen te fladderen. En toch maak ik me daarover eigenlijk niet echt zorgen, dat krijgen die kleintjes vast en zeker voor elkaar. Wat je vaak ziet is dat als Koolmezen op ongebruikelijke locaties nestelen, de jonge vogels dan net iets langer in het nest blijven (bijvoorbeeld twee dagen), nog wat groter en sterker worden en dan wel die sprong kunnen maken. 

 

Dit nestje zal ik - naast al die andere die ik al volg - in de gaten blijven houden. In een volgend blog zal ik jullie dan vertellen hoe dit verder is gegaan. 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs