Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

K1 t/m K5, de tussenstand na 2 weken eitjes tikken

Mark Hessels | woensdag 26 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 521x

πŸ₯πŸ₯🐀🐀🐣πŸ₯šπŸ₯šπŸ₯š Het is een hele boekhouding zo met 8 eieren en dan langzaam maar zeker een steeds groter wordende berg kuikens. Hoog tijd om weer eens een overzichtje te maken van waar we nu staan met al dat kleine grut.
De ontwikkeling van kerkuilkuikens in de eerste 23 dagen met daarin aangegeven hoe ver |K1|-|K5| nu zijn.

Waar staan we nu ?

Als dit blog verschijnt (26 mei om 7:00h) hebben de kuikens de volgende leeftijd uitgedrukt in dagen.

K1: 14,0 - K2: 10,6 – K3: 8,7 – K4: 6,7 – K5: 1,5

Op de afbeelding hierboven zie je wat de gemiddelde ontwikkeling is van kerkuilkuikens tussen 0 en 23 dagen oud. |K1| t/m |K5| geeft aan waar de kuikens nu zijn in hun ontwikkeling en |K6/7/8| zitten uiteraard nog in het ei. De afbeeldingen zijn ook ongeveer op schaal.

Wat meteen opvalt is dat K1-5 niet netjes verdeeld zijn over de tijd. Het gat tussen K1 en K2 is duidelijk groter dan gemiddeld en het gat tussen K4 en K5 is nog een stuk groter. Hoe dat ontstaan is zal ik in het volgende blog uit proberen te leggen.

K5 is zowel voor de warmte als voor het voeren in kleine hapjes nog helemaal afhankelijk van V. Bij korte uitsstapjes van V kan K5 zich gelukkig wel lekker tussen zijn brusjes en de laatste eieren in nestelen om op temperatuur te blijven. Pas vanaf de 3e dag wordt zijn donslaag dusdanig dat het gaat helpen om zichzelf warm te kunnen houden. K3 en K4 zitten er daardoor al een stuk comfortabeler bij.

K1 (en K2 bijna) komt op een punt dat hij/zij kleine prooien al in zijn geheel naar binnen kan werken en ze worden daarmee gelijk een stuk minder afhankelijk van het voeren door V. K1 kan in principe een kleine spitsmuis die binnen wordt gebracht als zelf verwerken. Voor een grote woelmuis  zal ook hij echter nog een hele tijd hulp nodig hebben die dit in hapklare brokken scheurt.

In het nieuwste filmpje zie je de hele donsberg nog eens mooi in beeld gebracht.

Hoeveel eten is er nodig ?

Na de lofzang op M in het vorige blog gaan we eens even kritisch kijken hoe goed hij het nu precies doet. Eten binnenbrengen is uiteraard zijn hoofdtaak op dit moment. De bijdrage van V aan het jagen is verwaarloosbaar in deze fase en zal dat ook nog minstens 1-2 weken blijven.

Een kuiken heeft vanaf dag 4-5 een vrij constante voedselbehoefte van gemiddeld ca. 67 gram per dag. Bij 50 gram wordt het heel schraal en bij 84 gram overdadig, maar ergens in die range is dus voldoende om groot te worden.

Ook V wordt in deze fase voorzien van eten door M en zij heeft voor zo’n korte periode ook genoeg aan ongeveer dezelfde hoeveelheid voedsel.

Een woelmuis (WOM) en een ware muis (WAM) ontlopen elkaar niet zoveel en hebben een gemiddeld gewicht van ca. 20 gram, maar een groot exemplaar kan ook zomaar het dubbele wegen.

Een spitsmuis zit gemiddeld op ca. 10 gram, maar ook hier kan een grote wel 15 gram zijn.

 

De menukaart

Nou als je dit allemaal weet dan kun je zo’n beetje uitrekenen wat er de kast in moet komen aan eten.

Dus vanaf de 5e dag is de gewenste minimale hoeveelheid 2 st. WOM/WAM en 1 st. Spits per kuiken, alles wat meer is helpt om reserve op te bouwen voor wat slechtere dagen.

Maar bijvoorbeeld een hele dikke WOM met een normale WOM/WAM is ook ruim voldoende voor één kuiken.

En dan voor het vrouwtje ongeveer dezelfde hoeveelheid, zolang ze nog niet zelf jaagt. Voor M is het niet duidelijk of hij tijdens de jacht ook eet of het moet doen met wat hij in de kast vindt. De waarheid zal vermoedelijk ergens in het midden liggen.

Dus met 5 jongen ouder dan 5 dagen en een nog niet jagend vrouwtje zijn de volgende menu’s toereikend (wat M nog snaait dus niet meegerekend):

🍴🐭: 15 gemiddelde WOM/WAM

🍴🐭: 12 gemiddelde WOM/WAM en 6 spitsen

En iedere grote WOM/WAM of rat of woelrat mag je voor het gemak voor 2 stuks WOM/WAM rekenen, dus ook prima is:

🍴🐭: 4 grote WOM/WAM, 4 kleine WOM/WAM en 6 spitsen.

 

Klanttevredenheid ?

Ik zag afgelopen dagen heel wat grote WOM/WAM binnenkomen en ook K5 was er natuurlijk nog niet, dus de afgelopen week is er prima gegeten hier, zelfs iets aan de ruime kant. Maar als K5 volop mee gaat snacken en ook K6 schuift aan dan mag er de komende weken nog wel wat meer de kast in komen.

Hopelijk gaat de voorspelde weersverbetering daar ook een beetje bij helpen.

(L) Dit lijkt aardig op ons clubje, leeftijden van 1 tot 13 dagen (Foto: AndrΓ© Eijkenaar). (R) De groeicurve voor kerkuilkuikens.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs