Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Jongen in een scrum

Peter van den Akker | zondag 30 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 903x

Het ’s nachts gezamenlijk broeden door man en vrouw is voorbij. Nu broedt het vrouwtje ’s nachts weer alleen. Vanaf 28 april (dag 9) wordt er overdag niet meer gebroed door de oudervogels. De jongen zitten in een soort scrum, snavels omhoog en lijfjes tegen elkaar aan. Handig om warm te blijven.

Ontwikkeling van de jongen

Ook op dag 11 zitten de ogen van de jongen nog dicht. Wel is bij diverse jongen de vorming van een spleet zichtbaar. Op diverse plaatsen komen de schachten van lichaamsveren door; zoals op het achterlijf, borst, midden op de rug, op de wangen en de kruin. De vleugelveuren hebben de meest ontwikkeling, op zich niet vreemd want deze veren zijn straks het langst.    

Voeren

De jongen worden steeds mobieler en gretiger als een oudervogel met voer verschijnt. Er wordt luid en in koor gebedeld en de jongen lopen nu tot aan de nestpijp de oudervogel tegemoet. Vanaf ongeveer 29 april (dag 10) hoeven de oudervogels de nestkamer niet meer in te komen; ze kunnen de de vis vanuit de nestpijp overdragen.

Hoe weten de oudervogels nu welk jong gevoerd moet worden? Op een leeftijd van 10-11 dagen zie je dat een net gevoederd jong aan de achterkant van de scrum weer aansluit. Deze is even verzadigd, de hongerige jongen zitten vooraan. Als een oudervogel opnieuw met een vis komt, lopen deze hongerige jongen naar voren. De jongen maken het de ouders zo redelijk eenvoudig in hun keuze wie te voeren. De eerste dagen verliep dit anders; de ouders kwamen met hun vis de nestkamer in en hielden deze boven de open gesperde snavels. Ik denk dat de oudervogels in de donkere nestkamer onderscheid kunnen maken tussen warme en koudere oppervlakken. Een jong dat net gevoerd is met een koude vis in de slokdarm onderscheid zich van een warme opengesperde bek.  

Nesthygiene

Na het voeren moet dit jong vaak zijn uitwerpselen kwijt. Dit gaat ongeveer als volgt. Eerst loopt het jong richting de nestpijp, draait het achterlijf naar de pijp, leunt voorover en schiet de uitwerpselen de nestpijp in. Dit maakt het mogelijk voor de oudervogels om de uitwerpselen het nest uit te kunnen werken en zodoende schoon te houden. Dat dit zo werkt was mooi te zien op 29 april toen enige tijd een lamp aan stond en de jongen in deze richting hun uitwerpselen spoten (zie blog van Louis).


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs